Matchnummer: 000005155
Samling:15:30
Dalkurd visade toppklass
2017-08-21 08:47
Att Dalkurd skulle vara med i toppen av årets Superettan var ingen högoddsare. När de gästade Borås Arena igår visade de upp det bästa spelet ett bortalag gjort mot Norrby i år. Ricky Yarsuvat var en av målskyttarna, när alla poängen hamnade i Borlänge efter 0-3.
Som befarat blev Dalkurd en för svår nöt för Norrby att knäcka i gårdagens match på Borås Arena. Dalkurd inledde bäst och redan i 2:e minuten hade de en hörna som Rawes Lawan nickade över. I 3:e minuten spelade Liridon Gashi fram Gzim Istrefi som sköt, bollen gick via en back till hörna. I 7:e minuten tog sig Dalkurds Heradi Rashidi fram på högerkanten och slog in en hård passning framför mål, försvaret rensade undan. I 13:e minuten fick Norrbys Liridon Gashi lämna planen pga skada och ersattes av Kardo Aso. I 17:e minuten slog Nino Osmanagic ett långt inlägg från höger som Viktor Nilsson nickade en bit utanför målvaktens högra stolpe.

I 25:e minuten var Dalkurd på väg att såga sig igenom norrbyförsvaret men Max Watson bröt i sista stund och bollen gick till hörna. Hörnan droppade ner i spelarklungan och tog sig via Robin Tranbergs axel in i mål. Det kändes som ett slumpmål men även dessa räknas och ställningen var 0-1 till Dalkurd. I 28:e minuten sköt Ammat Ahmed ett skott som Mergim Krasniqi räddade. I 29:e minuten vek Adam Ståhl in från vänster och slog ett hårt pass mot bortre stolpen där en norrbyforward kom rusande, Dalkurds målvakt Frank Pettersson slängde sig och bröt.

I 37:e minuten frispelade Rawez Lawan backen Henrik Löfkvist som sköt förbi både spelare och målburen och bollen gick till inspark. I 39:e minuten sköt Ammar Ahmed en frispark som Mergim Krasniqi tvingades boxa undan. I 43:e minuten slog Medi Dresevic en långboll till Adam Ståhl som kolliderade med Dalkurds Henrik Löfkvist alldeles utanför straffområdet, Henrik Löfkvist blev liggande och bollen spelades undan. Domaren befarade en huvudskada på Henrik Löfkvist, men det tycktes från läktarsidan mest handlat om att Henrik Löfkvist tappade luften när han small ihop med Adam Ståhl.

Första halvlek stretade Norrby emot bra i början men Dalkurd tog över alltmer ju längre tiden gick och halvtidssignalen kom som en befrielse. Även om Dalkurd bara ledde med ett mål i halvlek kändes det att de skulle bli svåra att rubba idag.

Norrby repade mod i halvlek och bjöd på ett bättre motstånd under den första halvtimman av andra halvlek. I 57:e minuten slog Kardo Aso in ett fint inlägg från vänster som Abdo Saidi nickade strax över. I 58:e minuten bytte Dalkurd ut Ahmed Awad och satte in Yukiya Sugita. I 59:e minuten fick Dalkurds Kujtim Bala ett fint skottläge och drog på, Medi Dresevic slängde sig och bröt bollbanan. I 61:e minuten slog Kardo Aso in en boll från vänsterkanten, en back bröt till hörna. I 63:e minuten nickade Adam Ståhl mot mål efter en frispark, målvakten tog bollen. I 66:e minuten tog Norrby ut Gzim Istrefi och ersatte honom med Prosper Kasim. I 68:e minuten bytte Dalkurd ut Robin Tranberg och satte in Alex De John.

I 70: e minuten sköt Kujtim Bala ett skott som bröts av Max Watson. I 71:e minuten försökte Dalkurd nå Ricky Yarsuvat med ett hårt pass mot Mergims Krasniqis högra stolprot, Ricky hann inte fram och bollen gick till inspark. I 73:e minuten sköt Nino Osmanagic ett hårt skott efter marken som smet tätt förbi målvaktens vänstra stolpe.

I 75:e minuten slog Rewan Amin ett inlägg från vänster som Ricky Yarsuvat nickade över. Minuten efter trollade Prosper Kasim på högerkanten innan han slog in en hög boll mot Adam Ståhl som inte lyckades få kontroll över lyran.

I 77:e minuten kom Heradi Rashidi fram på högerkanten och måttade ett inlägg mot Ricky Yarsuvat vid bortre stolpen, Ricky nickade ner bollen snett bakåt till en helt fristående Rawez Lawan som med en volleybredsida placerade in bollen invid Mergim Krasniqis högra stolpe. Ett klassmål som gav Dalkurd ledningen med 0-2. Minuten därefter löpte Ricky Yarsuvat ikapp med Medi Dresevic och fick i trängt läge till ett skott som Mergim Krasniqi tog hand om. I 79:e minuten bytte Norrby ut Abdo Saidi och satte in Shkelqim Krasniqi.

I 84:e minuten var det dags för Cirkus Dalkurd igen. Heradi Rashidi vek in från höger och passade Rawez Lawan som smart spelade fram en löpande Ricky Yarsuvat, Ricky gjorde inget misstag utan placerade in 0-3 med sin vänster mellan Mergim Krasniqi och hans högra stolpe. Ännu ett klassmål! Minuten därefter bytte Dalkurd ut Ricky Yarsuvat och satte in Andrew Stadler. Av applåderna att döma står den förlorade sonen Ricky alltjämt högt i kurs bland norrbyanhängarna som unnar honom framgångarna med Dalkurd, trots att det idag gick ut över hemmalaget.

I 87:e minuten fick Jesper Brandt sitt andra gula kort för dagen och visades av planen. I 88:e minuten sköt Ammar Ahmed en frispark över. I 91:e minuten hade Ammar Ahmed ett hårt skott som tvingade Mergim Krasniqi till en svettig räddning. I 93:e minuter frestade Ammar Ahmed med ännu ett skott som Mergim Krasnigi fick ta hand om. Det var det sista av värde som hände denna afton och domaren blåste av tillställningen.

Låt oss först konstatera att Dalkurd var bra idag, det klart bästa lag som gästat arenan i år. Ett mycket spel- och passningsskickligt lag som har kvaliteter för allsvenskt spel. De har ett komplett lag med många sevärda profiler, Rawez Lawan, Ricky Yarsuvat, Kebba Ceesay, Heradi Rashidi och Ammad Award är bara några av dem. Tack för dagens lektion Dalkurd och lycka till mot Allsvenskan!

Jag tycker Norrby gjorde en godkänt insats fram till sista kvarten, de lyckade ändå ha hyfsad kontroll över Rawez Lawan och Ricky Yarsuvat så långt. På sluttampen och speciellt efter andra målet var det dock för uppgivet på en del håll och Dalkurd tilläts briljera och vi fick se varför jag varnade för duon Ricky och Rawez, en giftig kombination. Mergim Krasniqi skötte sig i målet och gjorde några svettiga räddningar, Medi Dresevic tog för sig rejält i mittförsvaret och Marcus Översjö och Gzim Istrefi jobbade och slet mot övermakten.

En förlust mot Dalkurd är ingen katastrof, nu börjar stålbadet! Nu väntar Frej borta, Varberg hemma och Gefle borta, tre sexpoängsmatcher på raken! Nu gäller det att kriga om varje poäng och krama alla tummar vi har.