Akademi
Akademikollen vecka 42: Kvalfokus
2017-10-18 14:45
U15 tackar publiken efter vinsten mot Trollhättans FK i söndags
U15 har kommit halvvägs i kvalet till U16 Nationell för 2018. Söndagens 3-1 seger mot Trollhättans FK innebar en förstaplats i gruppen och kvalsemifinal mot IFK Skövde. Den spelas på Ramnavallen 15:00 på söndag. För övrigt är alla serier färdigspelade och provträningarna har börjat.
Vi börjar med U15s kvalspel. Gruppspelet inleddes med bortamatch mot Skoftebyns IF. För att kunna särskilja lagen vid händelse av samma poäng, målskillnad och antalet gjorda mål, genomfördes en straffsparksläggning innan matchstart. Norrby vann den, vilket skulle visa sig vara betydelsefullt. I matchen hade hemmalaget mest boll, medan Norrby spelade ett disciplinerat försvarsspel. När läget kom i den 13:e minuten förvaltade en uppmärksam Lucas Andrén Michailidis det på bästa sätt och gav Norrby ledningen. En olycklig rensning med fem minuter kvar hamnade i eget mål och matchen slutade 1-1. Matchinfo: Skoftebyns IF - Norrby IF

I gruppens andra match slog Skoftebyn Trollhättans FK med 1-3, så förutsättningarna inför söndagens avslutande match var klara. Norrbyseger med 3-1 eller bättre innebar gruppseger, oavgjort en andraplats, medan en förlust hade lett till att det var färdigspelat.

Ett nervöst Norrby kände av stundens allvar och spelade inte sin bästa fotboll inledningsvis. Åter igen började man med att sätta försvarsspelet på ett bra sätt och ju längre matchen led började man att rulla mer boll. I den 21:a minuten satte Felix Wahle 1-0 till NIF, som började slappna av mer. Resultatet stod sig halvleken ut. Norrby tog över taktpinnen i andra och 2-0 genom Adam Sevo kom logiskt i den 66:e minuten. TFK visade att man inte tänkte ge upp hoppet om avancemang och reducerade till 2-1 i den 70:e minuten. Norrby visade att man inte var nöjda med andraplatsen i gruppen och låg på för det betydelsefulla 3-1 målet. Tiden höll på att rinna ut, när man får ett bra frisparksläge i slutminuterna. Lagkapten Samir Kahn tog hand om den själv och visade upp sitt känsliga tillslag när han smekte in 3-1 i den 79:e minuten. Efter några minuter tillägg blåstes matchen av och glada spelare och ledare tackade den stora publiken, 130 st, för stödet! Matchinfo: Norrby IF - Trollhättans FK

I den andra kvalgruppen slog de tre lagen varandra, så målskillnad och inbördes möten blev avgörande. Sjömarken/Sandared och IFK Skövde FK gick vidare. Sjömarken/Sandared - Skoftebyns IF spelas på lördag kl 13 i Sandared, medan Norrby IF - IFK Skövde FK spelas på Ramnavallen kl 15:00 på söndag. Vinnarna möts sedan i kvalfinalen nästa söndag och vi räknar med stort publikstöd som bär fram grabbarna dit! Varmt välkomna på söndag, kiosken är öppen.

U19 avslutade seriespelet med en stark insats borta mot Helsingborgs IF. HIF var klara två i serien och  kommer att kvalspela till U19 Allsvenskan (mot Degerfors IF och IK Frej Täby). Norrbys kvitteringsmål gjordes av Daniel Sijan i den 52:a minuten och matchen slutade 1-1. Norrby hamnade tillslut mitt i tabellen, med kortare avstånd till toppen än till botten. Anmärkningsvärt är att hela tre lag drog sig ur.

U21-matchen mot Sävedalens IF, som skulle spelats på Ramnavallen i tisdags, valde gästerna att ställa in. Reserv Elit spelas i en enkelserie med tio matcher och även där hamnar Norrby i mittenskiktet.
Återstående matcher U21: 17/10 (h), Västra Frölunda IF (b) datum ej klart.

U17 har varit spellediga i veckan och varvat ned efter avslutat seriespel. Säsongen summeras med stort fall framåt under hösten efter en resultatmässigt tyngre vår. Ett lag drog sig ur serien, där Norrby slutade på en niondeplats efter 20 matcher. Flera spelare har även fått spela med U16 och några med U19.
Tabell U17 »

U16 förlorade mot IFK Falköping i den sista matchen i Division 3. Hela 56 st spelare, födda 00-03, har spelat i de två serierna man deltagit i. I Division 2 (lokal juniorserie) fick man endast spela 12 matcher och i Division 3 (lokal 16-årsserie) 14 st. Ett lag drog sig ur i varje serie. Sätt till spelaromsättningen och varierat motstånd har det varit svårt att få någon kontinuitet och samspelt lag, utan det primära har varit individuell utveckling. I Division 2 slutade man på en andraplats och i Division 3 på en sjundeplats.

U15 spelade i en trerondig serie där man slutade som trea av sex lag. Flera killar har fått spela med U16.

U13 vann Pojkar, Div 8 Södra och de yngre spelarna spelade i Div 9, där resultat och tabell inte räknas.

Provträningarna har precis dragit igång för alla akademilag, se separat nyhet. De yngre lagen börjar sina inomhusträningar inom kort och i november drar Ligacupen igång för U19, U17 och U16. Lottningen sker denna veckan.

Kommande matcher:

Söndag 22/10 15:00 U15 – IFK Skövde FK Kval till SvFF:s U 16-serier 2018, Skiljematcher