En klubb, många hjärtan
A-laget
Uddamålsförlust i seriefinalen
2016-10-16 09:50
Norrby förlorade dagens upphaussade seriefinal mot Östers IF med 0-1 (0-1). Matchen spelades inför en, med norrbymått mätt, storpublik på 3175 åskådare.
Många av Norrbys spelare verkade tyngda av stundens allvar och laget kom inte i närheten av den spelstyrka de uppvisat tidigare under hösten. Den massmediala uppmärksamheten, tillsammans med rekordpubliken, tror jag satte nerverna i dallring på många spelare inför dagens möte med Öster. Men jag tycker även att formen verkat vara på nergång de senaste matcherna och det kan också vara en del av förklaringen till dagens bleka insats.

Matchen inleddes med en österchans redan efter 23 sekunder, men skottet täcktes ut av en norrbyförsvarare. Därefter kände lagen på varann, det märktes att det var en seriefinal och att lagen hade respekt för varandra. I 7:e minuten fick Richard Yarsuvat en smäll i ansikten och sjönk ihop på planen, domaren lät spelet gå och Richard Yarsuvat hann både resa sig och falla ihop igen innan bollen slogs ut över sidlinjen av en österförsvarare. Richard Yarsuvat reste sig efter en stund men var märkbart störd av smällen, om det påverkade honom under resten av matchen vet jag inte men Richard Yarsuvat var sig inte riktigt lik i dagens match.

I 10:e minuten lyfte Gzim Istrefi in en boll i straffområdet, men österförsvaret hann rensa undan. I 11:e minuten slår Kadir Hodzic ett inlägg från vänster, Niclas Savolainen styr bollen mot Richard Yarsuvat som skjuter på målvakten. Richard kom från ett offsideläge och ett ev mål hade sannolikt blivit bortdömt i det läget. I 15:e minuten fick Mergim Krasniqi bryta ett inspel från Öster. Minuten efter kom Östers David Johannesson igenom och sköt ett hårt skott mot Mergim Krasniqis främre kryss, Mergim hann dit och styrde ut bollen till hörna. I 19:e minuten kom en österspelare fram på vänsterkanten och sköt ett skott som gick på, med norrbyögon sett, rätt sida om stolpen.

I 20:e minuten spelade Kadir Hodzic fram Gzim Istrefi som sköt utanför. I 23:e minuten kom ett nytt inspel från Kadir Hodzics vänsterkant, bollen studsade förbi spelarhögen framför målet. I 27:e minuten växelspelade sig Östers Fritiof Björkén och Richard Donkor snyggt igenom norrbyförsvaret, innan Richard Donkor frispelade David Johannesson som slog in 0-1 till Öster. Även om spelet växlade hade Öster visat upp den bästa fotbollen så långt och ledningsmålet kändes välförtjänt.

I 35:e minuten slår Kadir Hodzic ett inlägg där Nicklas Savolainen och Östers målvakt slår ihop, målvakten faller men bollen tas omhand av en försvarare. I 37:e minuten fick Östers Robin Strömberg ett fint inlägg från vänster, han satte pannan till men Mergim Krasniqi var med på noterna och lade beslag på bollen. I 38:e minuten revs Marcus Översjö ner och Norrby fick en frispark i bra läge vid målområdes vänstra del. Frisparken lede inte till någon farlighet vid Östers mål men väl vid Norrbys; Öster gjorde en blixtsnabb omställning och skottet fick Mergim Krasniqi styra ut till en hörna, som blev resultatlös. Det var det sista som hände innan domarens pipa ljöd för halvtid. Första halvlek gick till Öster, som hade ett klart grepp om händelserna på planen. Norrby verkade tagna av stundens allvar och uppträdde inte alls med den pondus vi vant oss vid.

Vi hoppades på en välgörande paus och att Norrby skulle komma ut som ett nytt lag efter pausvilan. Tyvärr blev det inte så utan spelmönstret bestod, den enda påtagliga ändringen var att Gzim Istrefi byttes ut mot Adam Ståhl.

Öster verkade nöjda med 1-0 och förlitade sig på sitt ramstarka försvarsspel. Norrby hade lite mer boll än i den första halvleken, men Öster hade god kontroll över händelseförloppet. De spelade ett mycket disciplinerat försvarsspel och störde norrbyspelarna så fort de fick tag i bollen. I 58:e minuten kom andra halvlekens första vassa chans, det var när Robin Strömberg, efter fint slagen hörna, nickade strax utanför Mergim Krasniqis vänstra stolpe.

I 60:e minuten bytte Norrby ut Medi Dresevic mot Hampus Gustavsson. I 76:e minuten gjorde Öster ett dubbelbyte, ut med Richard Donkor och Robin Strömberg och in med Denis Velic och Mattias Pavic.

I 78:e minuten hade Kadir Hodzic ett hårt skott på mål, målvakten stod dock väl placerad och greppade bollen. I 80:e minuten tappar Max Watsson bollen till David Johannesson, som blir helt fri med Mergim Krasniqi. David försöker gå till vänster om målvakten men genomskådas och Mergim som räddar med en snygg fotparad. I 82:e minuten gör Norrby sitt sista byte då backen Kardo Aso byts ut mot forwarden Shkelqim Krasniqi. Norrby går ner på en trebackslinje och gör vad de kan för att få till en kvittering. I 86:e minuten tar sig nyinbytte Shkelqim Krasniqi fram på högerkanten och skjuter ett lurigt skott ur en snäv vinkel. Målvakten räddar men tappar bollen, tyvärr fanns det inga norrbyiter på plats som kunde ta hand om den returen. I 88:e minuten gör Östers Isaac Shaze ett mål som helt korrekt döms bort för offside. Norrby gör ännu några halvdana försök att ta sig fram till en målchans, men förgäves. Den utmärkte domaren Farouk Nehdi från Huddinge blåste av matchen och Norrby var nerpetade till en andraplats i serien. En placering de, trots dagens förlust, ska vara stolta över, även om dagens spel gick på kryckor.

Öster är värdiga serieledare, det är ett mycket kompetent lag. Norrbys senaste 6 seriematcher mot Öster har slutat med 1-0 till Öster. Dagens resultat var heller ingen tillfällighet utan ett resultat av att Öster den här kvällen var ett nummer större som fotbollslag än vad Norrby var.

Det ville sig inte för Norrby som lag idag, men jag vill ändå lyfta fram Mergim Krasniqi, Max Watson och Kadir Hodzic. I ett komplett Öster tycker jag Mario Vasilj, Richard Donkor, Isaac Shaze och målskytten och slitvargen David Johannesson är värde ett extra omnämnande.

David Johannesson åkte på en grov utvisning mot Tvååker och stod över Östers senaste match mot Oddevold. Förbundet gav honom klartecken spela mot Norrby i avvaktan på att domen faller för förseelsen mot Oddevold. Hade förbundet varit lite snabbare att agera hade inte David funnits på planen i dagens match. Nu är det inte läge att gråta över spilld mjölk och det lär väl knappast bli några retroaktiva avstängningar som kan förändra dagens resultat ändå.

Nu gäller det att slicka såren och ta vara på tiden fram till nästa måndags bortamatch mot Trollhättan. Den matchen kommer att spelas utan samma massmediala uppmärksamhet och utan storpublik, jag tror det gagnar dagens unga Norrby. Tids nog lär sig alltfler hantera både storpublik och mediapress.

Serien är inte slut ännu, jag tror Öster tar 6 poäng hemma mot Höllviken och Prespa Birlik, Landskrona har två tuffa matcher hemma mot bortastarka Oddevold och borta mot hemmastarka Qviding. Därefter möts Landskrona-Öster i sista matchen. För Norrby gäller bortamatch mot Trollhättan, hemma mot Utsikten och en avslutningsmatch borta mot Husqvarna, vinner Norrby två av dessa matcher räcker det för en kvalplats. Vinner vi alla tre kan vi sätta våra förhoppningar till Landskrona i deras avslutningsmatch mot Öster. Allt kan fortfarande hända!