A-laget
Superettan 2017!
2016-11-13 17:37
Glada spelare och ledare!
2-2 (0-1) i kvalreturen mot Assyriska FFSödertälje, gör att dubbelmötet slutar 4-2 totalt och vi är därmed klara för Superettan 2017!
Kvällens målskytt var som så många gånger förr Ricky Yarsuvat (x2).
Vi återkommer med referat - ikväll ska det firas!
*uppdaterad med referat nedan*
Norrby är i SUPERETTAN!

Läget inför dagens match var att Norrby hade med sig en 2-0 ledning från onsdagens match, vilket innebar att Assyriska var tvungna att göra tre mål för att klara sig kvar i Superettan, under förutsättning att Norrby inte gjorde något mål.

Norrby kontrollerade dock även dagens match och efter Richard Yarsuvats ledningsmål i 10:e matchminuten var matchen i princip avgjord. Det innebar givetvis inte att nerverna slutade dallra på tillresta norrbysupportrar, vi vågade inte ta ut någon seger i förskott, men jag tror nog att de flesta av oss insåg att risken att Assyriska skulle göra fyra mål på Norrby var liten.

Stämningen inför matchen var lite uppjagad efter att norrbyspelarna blivit väckta på ett hotell i Norrköping, där de övernattade inför matchen i Södertälje. De väcktes av ett rejält knallskott i hotellfoaljen 02.30. Även supporterbussen tycks ha varit av intresse för Assyriskas huliganer, de försökt förgäves snoka reda på vart supporterbussen skulle stanna för lunch på uppresan. Vad de skulle ha den informationen till kan man ju fundera över.

Väl framme vid arenan blev vi hänvisade till en liten ynklig ståplatsläktare bakom ena målet. Assyriskas fans satt på huvudläktaren och ståplatsläktaren på motsatta långsidan ansågs vara för svårbevakad för att polis och vaktpersonal skulle kunna garantera vår säkerhet.

Assyriska hade hoppats på att stöttas av 3000 fans och polisstyrkan var dimensionerad därefter. Så blev dock inte fallet, den officiella publiksiffran angavs till 1032, men då handlade det om antal sålda biljetter. I praktiken fanns det max 300 assyriska och ett hundratal tillresta och väl kroppsvisiterade norrbyfans. Det hindrade dock inte hemmafansen från att halvt om halvt elda upp läktaren med hjälp av en massa bengaler innan matchen kunde komma igång, fem minuter försenad på grund av all rök.

Med tanke på grodperspektivet från kortsidan och rök från bengalerna gick det inte att uppfatta allt som hände på motsatta sidan. För att få lite bättre grepp om matchen laddade jag hem matchen från Solidtango och såg den i repris under natten. Reprisen gav en helt annan bild av händelseförloppet än vad grodperspektivet från kortsidan gav. Är det den tillvaron som erbjuds huliganer tänker jag inte bli huligan när jag blir stor!

Norrby startade bra och visade direkt att de inte tänkte backa hem och snålspela. Niclas Savolainen hade matchens första skott på mål efter drygt två minuters spel, målvakten tog dock hand om skottet utan större besvär.

I 5:e minuten blev assyriskas Kenny Pavey varnad. I 8:e minuten spelade assyriskas Fredrik Holster snyggt fram Tim Söderström som kom in i straffområdet men täcktes ut av Medi Dresevic. Tim Söderström tog sats på nytt och bröt in i straffområdet och slog en boll in i boxen, där Shkelqim Krasniqi bröt och spelade ut till Marcus Översjö. Marcus skarvade ut bollen till Richard Yarsuvat på högerkanten där han efter kamp med assyriskas lagkapten Linus Malmborg kom loss med bollen och satte fart mot målet, han tog sig även förbi Paul Torres men fastnade sedan i en kvartett assyriska försvarare och blev av med bollen.

Det märktes att inledningen av matchen var viktig för båda lagen. Norrby ville givetvis inte bjuda in Assyriska i matchen genom att bjuda på ett tidigt baklängesmål, samtidigt som det var just ett tidigt ledningsmål som hägrade för båda lagen.

I 10:e minuten vek Adam Ståhl in i banan från vänster och spelade Richard Yarsuvat i en position 10 meter utanför högra straffområdeskrysset, Richard tog några snabba steg in i banan innan han läckert placerade in bollen med sin vänster i målvaktens högra burgavel från 20 meters håll. Ett riktigt klassmål av en riktig klasspelare! 1-0 till Norrby och uppförsbacken blev plötsligt än brantare för Assyriska, det som absolut inte fick hända hade likväl hänt. Assyriskas ihärdiga klack tystnade snabbt efter målet och trumslagaren lade ifrån sig pinnarna, det blev helt tyst på huvudläktaren. På kortsidan stod samtidigt den blåvita klacken och vrålade ut sin glädje, den enes bröd den andres nöd.

I 14:e minuten kom ett farligt inlägg från assyriskas Alessandro Silva Pereira. Mergim Krasniqi gick ut och boxade bort bollen. I 15:e minuten kom assyriskas Tim Söderström in från vänster och spelade Mattias Genc som inte fick ordning på bollmottagningen och bollen rensades undan av norrbyförsvaret. I 17:e minuten slog Kenny Pavey in en hög boll i boxen, Max Watson nickade undan. Strax efter kom Adam Ståhl in från vänster och spelade Shkelqim Krasniqi som spelade in till Richard Yarsuvat vid målvaktens högra stolpe, Richard spelade bakåt till Marcus Översjö, som efter en 70 meters rusch får på en riktig stänkare, tyvärr gick skottet rätt på Robin Malmkvist. En halvmeter åt sidan och målvakten hade varit chanslös på den kanonen.

I 18:e minuter slog Shkelqim Krasniqi in en boll från höger som Richard Yarsuvat tog hand om strax utanför målvaktens högra stolpe, men assyriska hann täcka upp och Richard fick vända utåt planen igen. I 19:e minuten blev Nino Osmanagic fälld av domaren efter lite gruff med en motståndare. Domaren friade sig själv och slapp straff, men borde han inte varit jävig?

I 21:e minuten slog Medi Dresevic en lång boll på Marcus Översjö som nickade ut den till Shkelqim Krasniqi på högerkanten, Shkelqim hittade Adam Ståhl med en lång boll mot bortre stolpen, Adam tog ner bollen och rullade in den mot Richard Yarsuvat framför målet, mittbacken Kyle Konwea hann få en tå på bollen och bröt.

Norrby spelade nu ett fyndigt anfallsspel och var det klart bästa laget så långt in i matchen. De vassa chanserna hade Norrby stått för, Assyriska hade svårt skapa några vettiga chanser. Trumslagarpojken vaknade till liv igen efter chocken han fick vid Richards ledningsmål.

I 24:e minuten spelade Niclas Savolainen vägg med Marcus Översjö, fick tillbaka bollen och lättade över den till Shkelqim Krasniqi på högerkanten, Shkelqims skott gick över.

I 31:e minuten tappade Max Watson bort en boll till Kenny Pavey som slår in den till Daniel Sliper som skjuter utanför från ett bra läge. Den första riktigt vassa chansen för Assyriska, det tog en halvtimma för Assyriska att vaska fram den. I 33:e minuten bytte Assyriska ut Paul Torres och satte in Aziz Corr Nyang, som gjorde ett mycket piggt inhopp när lagen möttes i Borås. Aziz Corr Nyang tar över högerflanken och Assyriska flyttar upp Kenny Pavey på topp. Assyriska är konfunderade och desperata och roterar nog mest runt för att få till en förändring.

I 36:e minuten kom Kenny Pavey fram till höger och slog in bollen till Daniel Sliper som fick en knuff och föll som en fura, allt för lätt tyckte domaren och vinkade avvärjande. I 37:e minuten var det en tilltrasslad situation i Norrbys målområde, Mergim Krasniqi redde dock ut situationen. Assyriskas klack krävde att spelarna skulle visa mera hjärta, i ett läge där de ändå skapade några halvchanser. Jag tror inte det var viljan som saknades så långt, däremot förmågan att dyrka upp norrbyförsvaret, de kanske borde ropat efter mer hjärna istället.

I 38:e minuten hade Nino Osmanagic chansen kopiera Norrbys andra mål i onsdagen kvalmatch då han fick ett liknande frisparksläge. Niclas Savolainen var på plats i målområdet, men frisparken blev en kortvariant och tillfället rann ut i sanden. I 40:e minuten varnades assyriskas Alessandro Silva Pereira. I 43:e minuten slog Fredrik Holster en lång frispark mot mål som Kyle Konwea nådde högst på, nicken gick dock utanför med god marginal. I 45:e minuten spelade Aziz Corr Nyang fram Kenny Pavey som sköt, men norrbyförsvaret täckte skottet. I 46:e minuten drog Nino Osmanagic på sig en varning. Efter 47 minuters spel blåste domaren av matchen för halvtidsvila. Det kändes lugnt i magen även om det återstod en halvlek. Norrby hade full kontroll över matchen och Assyriska verkade uppgivna.

I halvlek bytte assyriska ut Daniel Sliper och satte in Joakim Askling.
Det tog bara en minut in på den andra halvleken innan röken vällde in på planen igen. Vi blev ordentligt visiterade, men uppenbarligen inte hemmapubliken. I sändningen gick det inte att se mer än halva planen på grund av röken och för oss som stod på kortsidan skymde röken Mergims målbur. Jag tycker domaren borde blåst av matchen i det skedet och väntat in att röken skulle dra bort från planen, men så skedde inte. Assyriskas inhoppare Joakim Askling gick in som mittback och den kraftfulle mittbacken Kyle Konwea flyttades upp på topp.

I 48:e minuten kastade Mergin Krasniqi ut bollen över sidlinjen då det låg en skadad spelare på planen. När Assyriska efter diverse strul kastade inkastet gick det inte, som brukligt är, till en motståndare. Assyriska tog tillfället i akt att starta ett anfall istället, inte särskilt snyggt men kanske förståeligt i den situation de befann sig i. Bollen hamnade hos trollgubben Aziz Corr Nyang som efter några turer skickade in den mot bortre stolpen där Kyle Konwea nickade ner den mot andra stolpen, där dök Mattias Genc upp och kvitterade till 1-1 i 49:e minuten. Detta mål var omöjligt att se från kortsidan på grund av rökridåer.

Trumslagaren och klacken fick förnyade krafter, en imponerande klack. Assyriska fick blodad tand efter kvitteringen och satte nu press på Norrby, som dock försvarade sig med bravur. I 53:e minuten fick en attackerad Mergim Krasniqi tippa ett långskott över ribban. Även den påföljande hörnan tog Mergim hand om.

I 56:e minuten spelade Aziz Corr Nyang fram Mattias Genc som nickade utanför Mergims Krasniqis högra stolpe, Mergim hade koll på den bollen. I 57:e minuten kom Adam Ståhl fram på vänsterkanten och spelade in till Marcus Översjö som släppte bollen vidare till en fristående killer vid namn Richard Yarsuvat, som säkert rullade in 2-1 till Norrby. Det var Norrbys första allvarligt menade framstöt efter paus och en lyckosam sådan. Trummorna tystnade på nytt. I den 60:e minuten kom assyriskas inhoppare Joakim Askling sent in i en situation när han bryskt fällde Richard Yarsuvat och fick ett rött kort direkt. Samtidigt passade Norrby på att byta ut Marcus Översjö och satte in Kristoffer Strömberg, som intog en position strax framför mittbackarna. Med sammanlagt 4-1 i resultat och en man mer på plan gällde det nu mest att få tiden att gå.

I 65:e minuten ville Assyriska ha en straff för hands på Kardo Aso, men domaren som stod väl placerad friade. Strax därefter hade Kenny Pavey ett skott från nära håll, Mergim Krasniqi stod välplacerad och greppade bollen. I 66:e minuten drog Mergim Krasniqi på sig en varning. I 67:e minuten gjorde Shkelqim Krasniqi ner Mattias Genc och drog på sig en varning för den bedriften. Frisparkarna haglade och det märktes att Assyriskas spelare var frustrerade. I 69:e minuten bytte Norrby ut Shkelqim Krasniqi och satte in Alen Krasnici. I 72:e minuten spelade Aziz Corr Nyang fram Kenny Pavey, men den bollen hamnade i famnen på Mergim Krasniqi. I 75 minuten fick assyriskas Kyle Konwea en varning efter att ha gått hårt åt Nino Osmanagic. I 78:e minuten nickade Mattias Genc över på en hörna. I 81:e minuten drabbas Richard Yarsuvat av kramp. I 84:e minuten byter Norrby ut Richard Yarsuvat och sätter in tidstjuven Gzim Istrefi. I 87:e minuten byter Assyriska ut Kenny Pavey och sätter in trotjänaren David Durmaz, som idag gjorde sin sista match i karriären. Klart man unnat honom en trevligare avslutning, men inte på Norrbys bekostnad.

I 87:e minuten kvitterar Assyriska genom en snygg lobb från 20 meters håll av Simon Strand. Kändes som om det kvittade, kul om Norrby vunnit även den här matchen men huvudsaken är att vi tar en plats i Superettan nästa år.

I 88:e minuten visade Gzim Istrefi hur man stjäl speltid från motståndarlaget genom att hålla i bollen närmare en minut, helt på egen hand. Assyriskas spelare drog omkull Gzim Istrefi upprepade gånger de sista minuterna i ren förtvivlan när han vägrade släppa ifrån sig bollen. Efter tre minuters tilläggstid blåste domaren av matchen och Norrbyspelarna sprang direkt ut i omklädningsrummet, beordrade att så göra av polisen – av säkerhetsskäl. Vi fick vänta i 20 minuter innan spelarna tilläts komma ut och jubla ihop med tillresta supportrar.

Norrby hade bra grepp om den första halvleken och tog en tidig ledning. Assyriska hade ett kraftigt spelövertag i andra halvlek, även när de var en man mindre på plan, men det var till stora delar ett skenbart övertag. Norrby bevakade sin ledning och lät Assyriska stå och mata in bollar i boxen, där försvaret tog hand om det mesta och resten fixade Mergim. Assyriskas tränare sa efter matchen att de mötte ett bättre lag, Norrby spelade klokt och gjorde det svårt för oss, var hans kortfattade analys av kvalet. Jag är benägen hålla med honom, Norrby är väl förtjänta av en plats i Superettan.

Bäst i Assyriska var inhopparen Aziz Corr Nyang, svårt förstå hur de kan anse sig ha råd med honom på bänken. Fredrik Holster som glänste i Borås togs väl om hand idag och kom inte till sin rätt. Även den kraftfulle mittbacken Kyle Konwea är värd ett omnämnande.

När det gäller Norrby är det bara att gratulera hela laget till en väl genomförd match och en plats i Superettan nästa år! När det gäller dagens matchvinnare Richard Yarsuvat vill jag bara påminna er om att jag avslutade matchreferatet från onsdagens kvalmatch med orden "Richard Yarsuvat var nära några gånger ikväll och sparade säkert krutet tills på söndag - då smäller det!" Vad var det jag sa! Tack för en fantastisk insats Ricky!

Efter att ha lämnat Södertälje under poliseskort gick resan hem under ett lyckorus. Så här bra har jag inte mått sedan Norrby slog Elfsborg med 6-1 den 6:e augusti 1954!