Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Norrby IF
En klubb många hjärtan

"Aldrig gasen i botten första dagen efter semestern"
2019-08-15 12:51
Färsk krönika efter sommaruppehållet. I den skriver Vildana om planer för hösten och om vikten av att ha grundläggande kunskaper om sina juridiska rättigheter i ett nytt land. Något som en stor del av hösten kommer att handla om här på Norrby för Norrby. 

Första dagen efter semestern och nästan helt tomt i stugan. Ingen röda mattan här inte. Mina kollegor tajmade en resa precis lagom till min ankomst. Vore jag konspiratoriskt lagd hade jag trott att de undvek mig. 

Skämt åsido, att komma till jobbet efter semestern har aldrig känts lättare. Låter som en klyscha, men det får vara så. 

Jag älskar verkligen mitt jobb och hade satt upp höga mål för idag. Amatörmässigt, jag vet. Men jag tänkte att det var lika bra att starta med allt jag har. Det var feltänkt, så klart. Summa av dagen så här långt: ett samtal, ett mail och ett möte som visar sig vara på en annan dag. Och så den här krönikan. 

Så, vad har vi lärt oss? Aldrig gasen i botten med grötig hjärna. (För fler visdomar kom förbi mitt kontor). 


Så, vad hände här under sommaren, då alla hade semester förutom mig? Juli, som vanligtvis brukar vara en död månad i Borås levererade en del ändå tycker jag. 

Höstplaneringen låg på schemat. Jag ska inte ljuga och säga att jag överansträngde mig, men jag jobbade på och en del intressanta möten senare känner jag att Norrby för Norrby utvecklades ett steg vidare. 


Som jag säkert har sagt tidigare är all förändringsarbete tidskrävande och det måste få ta tid, men framförallt krävs det tålamod, något som jag i vanliga fall saknar helt. Ibland tycker jag att saker sker för sakta, men det är därför det är bra att titta i backspegeln och se vad vi faktiskt har åstadkommit. 


Innan sommaren hade jag olika grupper av elever från Borås Folkhögskola. Våra träffar handlade om skrivande och berättande. 

Under dessa träffar försökte jag komma fram till vad som saknas, hitta en lucka som Norrby för Norrby kan fylla. 

Jag kom fram till att många saknar grundläggande  kunskaper kring sina egna rättigheter. Många elever som jag har haft kontakt kommer från länder där rättsstaten fungerar dåligt eller inte alls och det är svårt att greppa hur samma sak fungerar i Sverige. Det är helt naturligt att om man aldrig haft en fungerande rättsstat bakom sig så kan man inte helt förlita sig eller tillgodogöra sig rättigheterna man helt plötsligt har. 

Så, detta är en sak som jag tror att Norrby för Norrby kan hjälpa till med, det är den luckan jag vill att vi försöker fylla. 


Av den anledningen tänker vi starta en juridisk rådgivning vid olika tillfällen. Rådgivningen ska vara gratis och i början endast till kvinnor och flickor, men i ett senare skede kanske även för män. 


Just nu sitter jag och pusslar med det, hur vi rent praktiskt ska gå tillväga. Det är en del kvar att göra, men jag har några bra advokater på kroken, som kan tänka sig att lägga ett par timmar ideellt på detta.

Men vi behöver fler, och här behöver jag er hjälp. 

Så, känner ni någon som skulle kunna hjälpa oss med detta, advokater eller andra kunniga i ämnet, hör gärna av er. Alla har säkert någonting att tillföra. Även byråer som kan tänka sig att ta emot en grupp kvinnor på ett studiebesök under en timme eller så är välkomna att höra av sig. 


Jag har sagt det tidigare och säger det igen, integrationsarbete kräver att vi alla gör det lilla vi kan.  Och det svåra är inte att få människor att ställa upp, det svåra är att få dit de som behöver den hjälpen. 

Här är det återigen er hjälp som behövs. Vi behöver sprida informationen till alla som kan tänkas vara intresserade.


En del av hösten kommer att handla om arbetet kring den juridiska rådgivningen, vilket jag verkligen hoppas och tror på kommer igång. Samtidigt fortsätter vi med skrivande och berättande. Mer info om detta kommer inom kort. 


Hörs snart/ Vildana 

vildana@norrbyif.se

______________________________________________________________________________________________________

Tidigare krönikor:

"Om pojkar och psykisk ohälsa"

"Jag varken vill eller kan gå i gamla spår"

"Kliv åt sidan, jag orkar inte"

"En fotbollsanalfabets bekännelser"