Norrby för Norrby - med rätt målgruppsanalys bygger vi en stark grund för framtiden
2019-12-12 10:02
Efter nästan ett år med Norrby för Norrby är det en del gammalt som är förändrat och en del nytt som har kommit igång. Ännu mer återstår att göra under 2020, både inom projektet och på kontoret.
Den stora förändringen är att vi under tiden blev fler i klubbhuset och det är alltid kul att få nya arbetskamrater. Speciellt om de är trevligare än chefen. ;)
Efter ett år flyttade chefen (äntligen) ifrån mig och jag fick två nya kontorskompisar istället. Fast ingen sa det högt är det med skräckblandad förtjusning vi alla gav oss in i det nya kontorssamboskapet. En dag kommer killarna att trivas med mig. När den dagen kommer återstår att se.
Och om ett år byter jag ut dem igen för jag har växt ihop med min plats och trivs med utsikten.

Det var det om kontoret. Allt liknar ”Hela havet stormar” men nya möbler är på väg och vi jobbar på mysfaktorn för att ni alla ska känna att ni kan komma förbi när ni har en stund över. Kom, vi vill träffa er och bjuda på kaffe.
Speciellt jag. Mitt jobb går ut på att lära känna er och bygga relationer. Ett starkt Norrby kräver att vi alla är med och bidrar.

På tal om besök så hade vi en lyckad partnerträff i måndags kväll med tillhörande panelsamtal där alla vi pratade om våra respektive ansvarsområden.

Jag som ansvarar för samhällsengagemanget fick inte helt oväntat minst frågor. Alla vill veta vad som händer på plan och det är helt i sin ordning. Vi sysslar ju med fotboll, mestadels. Det är därför tur att jag har en plattform där jag kan besvara dessa frågor som inte ställdes. Tanken med den här krönikan är att sådana frågor ska besvaras och att ni, våra partners och medlemmar, ska förstå syftet med Norrby för Norrby och också hur jag tänker kring det.

Syftet är fortfarande samma, att genom studiebesök, inbjudna gäster, samtalsgrupper etc, bredda kunskapen om samhället för kvinnor som bor på området Norrby.
Varför just kvinnor?
Vi vänder oss till kvinnor och mammor i första skedet, eftersom vi anser att kraften till en positiv förändring ligger hos mammorna.
Genom att träffa målgruppen mammor från Norrby har jag lärt mig att vi är rätt ute i vår analys.
Nästa steg som ni kan läsa om längre ner, kommer utgöras av både män och kvinnor.

Låt mig berätta lite om min kvinnogrupp först. Den består av 13 kvinnor (målet var högst 10) som på dagarna läser in den svenska grundskolan. Vi träffas en dag i veckan (målet är två gånger i två mindre grupper) och utifrån mina förslag och deras intressen gör vi olika studiebesök och bjuder in gäster som kan besvara på frågor som kvinnorna har.
Under dessa timmar slår det mig alltid på nytt vilken törst efter kunskap som finns. Frågorna bara haglar och alla pratar i mun på varandra. Varje kvinna i gruppen kämpar med att kommunicera på svenska och vill verkligen få chansen att använda språket. Flera kommer bara av den anledningen till mig, de tar varje chans att prata svenska. Dessa kvinnor är verkligen mina hjältinnor och lär mig så mycket. Jag tror att jag lär mig mer av dem än de av oss.

Jag jobbar med en grupp som många gånger är flerfaldigt utsatt. De är ofta utsatta för kränkande behandling ute i samhället och de kan även vara utsatta inom den egna familjen eller den egna gruppen.
Många av dessa kvinnor är på helspänn vart än de går. Att åka buss med mina kvinnor vidgade min syn ytterligare. Det är inte sällan de får nedsättande kommentarer på bussen av både unga och gamla.
Allt det tillsammans gör att det inte är så konstigt att man håller sig på sitt område, där många i alla fall ser ut som dem.
Och nu kommer nästa problem, om ni frågar mig, som har lärt känna målgruppen jag jobbar med. Dessa mammor, dessa hjältinnor och kämpar, klumpas ihop med människor som är kriminella. För många som inte vet någonting om Norrby är dessa kvinnor i samma korg som de få kriminella män på området.
Många tänker inte på att de också är föräldrar som vill det bästa för sina barn och att det är i första hand de som är utsatta för kriminella gäng och vill precis som vi andra hjälpa till att bekämpa dem och rädda sina barn undan ett liv i kriminalitet.

Allt det kämpar mina kvinnor med. Och vi tillsammans med dem. För ett Borås för alla.

År ett med Norrby för Norrby lider mot sitt slut. Målet var att få igång en fast grupp kvinnor och vi är där.
Mål två var att starta igång en vuxenvandrings grupp. Det arbetet lider mot sitt slut. Det som återstår är praktiska detaljer kring regelverk och planering av utbildningar tillsammans med kommunpolisen.
Tanken med vuxenvandrarna är att vi ska vara ytterligare en trygghetsfaktor för de boende på området och därför måste vi alla veta hur vi ska agera inför olika situationer.
Norrby för Norrbys vuxenvandrare kommer att bestå dels av boende på området men också av andra aktörer på området.
Arbetets leds och planeras av mig men det är vi tillsammans som ska genomföra det och förhoppningsvis så kommer vi att lyckas med att bygga en verksamhet som kommer att leva kvar efter att satsningen Norrby för Norrby är slut.
År ett är slut. Två till to go!

God jul och Gott Nytt År på er! Tack för att ni läser och mailar.
Jag hoppas att alla ni som vill veta mer om satsningen bjuder in er till mig så berättar jag mer.

Kram/ Vilda ... eller Vildana som jag kallas för här. :)