Matchnummer: 000005184
Samling:13:30
Geflemål på tilläggstid sänkte Norrby
2017-09-11 08:30
Gefle har varit ordentligt på bettet efter sommaruppehållet. Jag förväntade mig en tuff match och fick rätt. Trots en ledning med 0-2 strax före halvtidsvilan orkade inte Norrby stå emot ett starkt Gefle på nybyggda Gavlevallen. Rättvist resultat, men ändå bittert förlora i 93:e minuten.
Matchen började lite trevande tills Adam Ståhl stal bollen från en gefleback på vänsterkanten, han satte fart mot mål och gav Norrby ledningen med ett hårt välplacerat skott i bortre hörnet. 0-1 till Norrby kom som en skänk från ovan och gav lite hopp inför fortsättningen. I 9:e minuten fick Mergim Krasniqi göra en kvalificerad räddning på ett hårt skott nere vid sin vänstra stolprot. I 10:e minuten hade Gefle ett farligt inspel från vänster som domaren lyckades bryta. I 12:e minuten sköt Gefles Bajram Ajeti över efter ett smånätt förspel i Norrbys straffområde.

I 17:e minuten slog Norrby en kort hörna som möttes av en forward som vände och lyfte den mot bortre stolpen, målvakten fick undan bollen. I 25:e minuten blev en Norrbyspelare av med bollen på mittplan, en gefleforward avancerade på högerkanten och sköt ett hårt skott som Mergim Krasniqi räddade. Minuten efter kom Gefle åter fram på högerkanten, Mergim Krasniqi slängde sig och täckte ut bollen till hörna. I 29:e minuten tvingades Norrby byta ut Medi Dresevic mot Kardo Aso. I 34:e minuten spelade Niklas Savolainen fram Alen Krasnici, Gefles målvakt August Strömberg dök ner och nöp bollen framför fötterna på Alen.

I 41:e minuten slog Norrby en lång hörna mot Nicklas Savolainen, målvakten rensade undan. I 42:e minuten spelade Alen Krasnici fram Niklas Savolainen som sköt, målvakten räddade och returen hamnade hos Marcus Översjö som sköt, målvakten fredade buren med en fotparad. I 43:e minuten slog Kadir Hodzic en hörna från vänster, bollen letade sig fram till Max Watson som drog en back och säkert rullade in bollen i målvaktens vänstra hörn och gav Norrby ledningen med 0-2. Strax därefter fick Viktor Nilsson slänga sig för att styra ut en boll till hörna. I 44:e minuten hade Gefle en fin chans, men Mergim Krasniqi var på plats och tog hand om den bollen. Domaren lade till 4 minuter och i den 3:e tilläggsminuten fick Gefle en hörna som letade sig fram till Piotr Johansson som sköt ett skott som tog på en medspelare och studsade in i Mergim Krasniqis vänstra burgavel. Det kändes hårt att få det baklängesmålet med sig in i omklädningsrummet.

Första halvlek var relativt jämn. Norrby försvarade sig bra mot Gefles kompetenta anfallare och gav dem inte det utrymme de önskade. Ledning med 1-2 i halvtid kändes trots allt bra, även om det sena reduceringsmålet givetvis satte ner humöret. För Gefles del var det tvärtom, reduceringen alldeles innan pausvilan gav dem hoppet åter och en extra energikick inför andra halvlek. Efter paus fick vi se ett helt annat och mycket vassare Gefle.

I 48:e minuten jobbade Adam Ståhl fram en boll längs med kortlinjen och spelade in den framför mål, målvakten tog hand om bollen. I 51:e minuten vek Piotr Johansson in från höger och drog på ett stenhårt skott som smet förbi strax utanför Mergim Krasniqis högra stolpe. Mergim slängde sig och täckte upp vid stolpen. I 52:e minuten tvingades Mergim Krasniqi tippa en boll till hörna. I 56:e minuten slog Gefle en hörna som nickades utanför. I 57:e minuten växelspelade Abdo Saidi och Nicklas Savolainen sig fram till ett farligt läge, Gefle lyckades bryta till hörna. I 58:e minuten tvingades Max Watson slänga sig raklång för att nicka undan ett inlägg till hörna. I 63:e minuten spelade Adam Ståhl fram Marcus Översjö framför mål, Gefle rensade undan. I 66:e minuten bytte Gefle ut Jesper Florén mot Juan Diego Gutierrez De Las Casas. Samtidigt bytte Norrby ut Marcus Översjö mot Shkelqim Krasniqi. I 69:e minuten slog Gefle ett inlägg från vänster, Deniz Hümmet sköt och Mergim Krasniqi räddade. Strax därefter passade Adam Ståhl till Abdo Saidi, fick tillbaka bollen och försökte nå Niklas Savolainen, Gefle hann emellan och bröt. Det var mycket Gefle nu och Norrby trycktes alltmer tillbaka. I 74:e minuten kom det vi fruktade, en kvittering. Bajram Ajeti fick ett inspel från vänster, tog emot bollen inne i målområdet, vände på en femöring och pricksköt in 2-2. Där var Norrbys ledning uppäten och de glupska vargarna i Gefle skulle inte nöja sig med det.

I 75:e minuten sköt Max Watson över från 25 meter efter en hörna. I 78:e minuten gjorde en trängd Mergim Krasniqi en dubbelräddning. I situationen fick Viktor Nilsson en smäll och gick ner för räkning, men det är gott virke i den grabben och han var strax uppe på benen igen. I 87:e minuten bytte Gefle ut Christian Ljungberg och satte in Adam Bergmark Wiberg. I 89:e minuten sköt Martin Rauschenberg Brorsen ett hårt skott som Mergim Krasniqi räddade. Domaren lade till 4 minuter. I den andre tilläggsminuten plockade Mergim Krasniqi ner ett inlägg framför framrusande gefleforwards. I 90:e minuten bytte Gefle ut Deniz Hümmet mot Jesper Björkman, samtidigt gjorde Norrby ett offensivt byte, tog ut Kardo Aso och satte in Leonard Pllana.

I den 3:e tilläggsminuten kunde Gefles sommarinköp från Lilleström, Bajram Ajeti, på nära håll slå in segermålet efter en rörig situation framför norrbymålet. Bajram Ajeti blev så lycklig över segermålet, att han slet av sig tröjan, fick sin andra varning och visades av plan. Norrby gjorde några halvdana försök att kvittera under den korta tid som återstod efter Gefles ledningsmål, men förgäves. Gefles Piotr Johansson var däremot nära att utöka Gefles ledning de sista skälvande sekunderna av matchen, en norrbyback hann dock emellan och bröt.

Norrby gjorde en bra första halvlek och försvarsspelet satt. Bittert dock med två mål på övertid, ett i vardera halvlek. Under andra halvlek blev vi påminda om att Gefle kommer från Allsvenskan och Norrby från Div 1. Gefle tryckte ner Norrby i knät på Mergim Krasniqi och försvaret fick aldrig något andrum. Det var anfallsvåg på anfallsvåg och när man väl bröt fanns få eller inga uppspelsalternativ. Att förlora borta mot dagens Gefle är ingen skam, de har efter sommaruppehållet lyft sig flera klasser och med spelare som Piotr Johansson och nyförvärvet Bajram Ajeti tror jag inte laget kommer att hamna under kvalstrecket när serien slutsummeras i höst.

Jag tycker Norrby gjorde vad de kunde, Gefle var helt enkelt ett nummer för stora i andra halvlek. Adam Ståhl utsågs till ”Matchens Lirare” och även Abdo Saidi och Kadir Hodzic tycker jag är värde ett extra omnämnande. Ni kämpade och slet idag och det är bara att komma igen – ni har visat att vi hör hemma på den här nivån. Svälj nu förtreten och tryck till Brommapojkarna på söndag!