Samling:14:30
Norrby vände och vann mot Helsingborg
2017-08-06 13:16
Laget tackar publiken och firar tre härliga poäng
I våras stod Norrby för en bra prestation, där man skakade Helsingborg på Olympia. Dock fick man åka hem tomhänta, efter 3-2 till hemmalaget. Gårdagens möte slutade på samma sätt, 3-2 till hemmalaget. Nu var det Norrbys tur att avgöra i slutet och den här gången gav inhopparen Gzim Istrefis mål tre poäng.
Norrby gjorde en heroisk laginsats, då de vände två underlägen mot Helsingborg och vann med 3-2 i en dramatisk tillställning på Borås Arena. Helsingborg hade de inledande 5 minuterna men åstadkom inte så mycket mer än en nick över ribban, sedan jämnade Norrby ut spelet och tog över kommandot. Prosper Kasim spelade fram Jesper Brandt, skottet tog Helsingborgs landslagsmeriterade återvändare, målvakten Pär Hansson, hand om. I 8:e minuten spelade Kadir Hodzic fram Prosper Kasim som lyfte in till Abdo Saidisom nickade utanför. I 12:e minuten fick en trängd Leonard Pllana iväg ett skott som strök förbi målvaktens vänstra stolpe. I 13:e minuten trollade Abdo Saidi med bollen på vänsterkanten innan han serverade en passning till Nino Osmanagic, som sköt utanför målvaktens vänstra stolpe. I 17:e minuten stack Helsingborg emellan med ett anfall där Max Svensson fick bollen i ett bra läge, en norrbyförsvarare bröt till hörna.

I 19:e minuten spelade Prosper Kasim fram Abdo Saidi som skarvade vidare till Kadir Hodzic, vars skott räddades av Pär Hansson i målet. I 23:e minuten hade Nino Osmanagic ett bra skott som målvakten räddade. I 30:e minuten sköt Prosper Kasim utanför från 30 meter. I 32:a minuten bröt Prosper Kasim in från höger och spelade Nino Osmanagic som sköt strax utanför målvaktens högra stolpe. I 38:e minuten sköt Helsingborgs Max Svensson utanför från 25 meter och strax därefter sköt Edwin Gyimah en bit över Mergim Krasniqis ribba. I 41:e minuten sköt Prosper Kasim från 20 meter, målvakten räddade. I 44:e minuten slog Nino Osmanagic en perfekt hörna på pannan på Leonard Pllana, tyvärr hamnade nicken strax utanför målvaktens vänstra stolpe. Det var matchens dittills vassaste chans och Norrby hade helt klart gjort sig förtjänta av ett ledningsmål i det läget. Så blev inte fallet och lagen fick gå till pausvila med ställningen 0-0.

Norrby var det bättre laget första halvleken och skapade både de flesta och de vassaste chanserna. Helsingborg hade problem med att hantera Norrby långa bollar över mittfältet och deras mittfältare hamnade allt som oftast på mellanhand. Norrby satsade offensivt och det var inga blyga gossar som tog sig an fjolårets allsvenskar. Helsingborg hade svårt att få ordning på sitt spel och en uppsträckning i halvtid var säkert på sin plats.

Andra halvleken inleddes lite trevande från båda håll, det märktes att poängen var viktiga för båda lagen. I 53:e minuten bröt Liridon Gashi ett farligt inspel framför Norrbys mål efter en snabb omställning från Helsingborg, bollen plockades upp av Mergim Krasniqi. I 55:e minuten gjorde Helsingborgs Bradley Surprise Ralani en soloraid på 40 meter innan han frispelade Max Svensson strax utanför Norrbys målområde, Max försökte på nära håll sig på en lobb över en utrusande Mergim Krasniqi, Mergim hann få upp händerna och stöta ut bollen, dock inte bättre än att den hamnade i pannan på Oke Apoveta som nickade in 0-1 till Helsingborg. Det kändes tungt i det läget och det luktade offside om frispelet av Max Svensson. Det kom dock aldrig upp någon flagga och det var bara att bita i det sura äpplet och konstatera att livet inte alltid är rättvist.

I 58:e minuten spelade Marcus Översjö fram Leonard Pllana som sköt ett hårt skott som målvakten räddade. Minuten efter var Jesper Brandt framme och nickade, bollen gick till hörna. I 64:e minuten slog Abdo Saidi in bollen från höger, bollen tog på armen på Helsingborgs Johan Person och domaren pekade på straffpunkten. Leonard Pllana väntade in reaktionen från målvakten som chansade åt höger och rullade iskallt i bollen i det lediga hörnet. Kvitterat och stämningen steg åter på hemmaläktarna.

I 65:e minuten hade Helsingborg en lång farlig frispark in framför mål, bollen rann dock igenom spelarhopen och sökte sin tillflykt till Mergim Krasniqis trygga famn. I 66:e minuten kom matchens första byte, Helsingborg tog ut Andreas Landgren och satte in Calle Wede. I 71:e minuten fick Mergim Krasniqi göra en benparad för att freda sitt mål. Helsingborg ökade trycket mot Norrbys målområde efter kvitteringen och visade helt klart att de gick för en seger i dagens match. I 75:e minuten fick Oke Akpoveta en boll på vänsterkanten och togs sig ner mot kortlinjen innan han slog in bollen framför mål mot Max Svensson. Viktor Nilsson kom glidande som en räddande ängel och fick med sig bollen, liggande försökte han spela bort bollen från målområdet men bollen hamnade hos Oke Akpoveta som från kortlinjen slog en hård boll in mot målet, där bollen tog på Mergim Krasniqis hand och letade sig in i nätmaskorna. 1-2 till Helsingborg och det är bara att konstatera att Norrby inte har haft marginalerna på sin sida så här långt in i matchen. Uppförsbacke på nytt!

I 78:e minuten tog Norrby ut Prosper Kasim och satte in Gzim Istrefi. I samma spelminut sköt Helsingborgs Edwin Gyimah ett skott som inte vållade Mergim Krasniqi några större besvär. I 80.e minuten bytte Norrby ut Liridon Gashi och satte in snabbfotade Hampus GustavssonI 83:e minuten spelade Medi Dresevic fram Marcus Översjö till höger i målområdet, Marcus tog emot bollen och lyfte den i en perfekt båge över spelarhopen till den fristående Abdo Saidi vid motsatta sidan av målområdet, Abdo tog lugnt ner bollen och placerade den snyggt i målvaktens vänstra burgavel. Än en gång hade Norrby kvitterat och publiken stod upp och vrålade av glädje. Det skulle komma mer…

I 88:e minuten fick Hampus Gustavsson nytta av sina kvicka ben och hann först på en boll i kamp med Helsingborgs Adam Eriksson, bollen letade sig ut mot högerkanten där Helsingborgs Charlie Webergtycktes få kontroll över den - men halkade till - Gzim Istrefi snöt åt sig bollen och avancerade mot Helsingborgs mål där målvakten Pär Hansson gick ut för att täcka. Gzim lade över bollen på vänsterfoten och placerade snyggt in den i målvaktens högra burgavel utan chans för den förtvivlade helsinborgskeepern.3-2 till Norrby och Gzim blev lika galet lycklig över målet som senast mot ÖIS och drog än en gång av sig tröjan för att visa upp sin sexpack. Även denna gång blev han varnad och nu återstår väl bara att fästa tröjan med en häftapparat eller kontaktlim nästa gång. För min del är det ok om han avgör tre matcher och får stå över den fjärde pga tröjryck, men jag förstår också att det kanske är smartare att låta tröjan sitta kvar nästa gång.

Inte nog med att Gzim Istrefi blev varnad efter Norrbys segermål, Leonard Pllana fick sitt andra gula för dagen och blev utvisad i samma veva. Leonard var utanför planen för omplåstring när Gzim avgjorde och rusade salig av lycka in på planen för att deltaga i firandet, domaren hade inte gett honom klartecken och en snopen Leonard Pllana fick lomma av planen. Domaren lade till 5 minuter och det blev en gastkramande avslutning på matchen. Viktor Nilsson nickade bakåt med ryggen mot målet, bollen hamnade några meter utanför Mergim Krasniqis högra stolpe. Mergim lyckades rädda bollen från att gå till hörna men fick den samtidigt en bit ifrån sig, Oke Akpoveta rusade fram mot bollen och Mergim fick fläka sig så långt det var möjligt - och lite till - för att få undan bollen. Oke Akpoveta föll omkull och det skreks om straff från hitresta helsingborgssupportrar. Domaren var dock säker på sin sak, Mergim var först på bollen och inga ojustheter förekom. Klockan tickade ovanligt segt innan domaren äntligen satte pipan i mun och förklarade att dagens Arbets-EKG var avklarat för publiken.

Fotboll kan vara en magisk upplevelse, en sådan bjöds hemmafansen på idag! Jag tycker Norrby vann välförtjänt även om spelet jämnades ut efter pausen. Norrby skapade fler och vassare chanser än Helsingborg och vi fick se tre målskyttar med is i magen, imponerande. Laget gjorde en strålande insats som ett kollektiv idag, både hjärta och hjärna var påkopplade, för att använda avstängde Nicklas Savolainens vokabulär. På tisdag väntar Syrianska på bortaplan, och då återkommer bl.a. Nicklas Savolainen efter sin utvisning. Nu måste Norrby även börja vinna matcher på bortaplan, förhoppningsvis redan på tisdag.