Akademi
Akademikollen vecka 35
2018-08-30 17:10
Glada U16-killar efter segern mot IFK Göteborg
U16 tog igår en förlösande seger mot IFK Göteborg, U17 föll på målsnöret mot Värnamo och U19 hittade åter vinnarspåret mot Varberg. På lördag är det dubbla hemmamatcher på Ramnavallen, när det vankas derby i U16 mot Sjömarken, följt av U17s möte med Utsikten. Välkomna!
U19 har haft en tung inledningen av höstsäsongen. Förlust och oavgjort mot bottenlag, samt förlust mot starka Landskrona senast. Därför var söndagens seger mot Varbergs BoIS FC efterlängtad, även om den satt långt inne. I första halvlek noteras Kevin och Hassan för varningar de första 25 minuterna, innan Varberg tar ledningen med tio minuter kvar till halvtidsvilan. Innan paus hinner även Enes varnas och i inledningen av andra utökar Alexander dagens kortskörd till fyra. Det var inte bara varningarna som föll tätt på Ramnavallen i lördags, utan även regnet som i slutet av första och större delen av andra halvlek försämrade Borås rykte som en av de regnigaste städerna. Om det var "hemmavädret" som spelade in låter vi vara osagt, men i den 52:a minuten kan Amir slå in kvitteringen efter en hörna. Norrby tog över spelet i ösregnet och nu var det gästernas tur att dra på sig gula kort. Även Uros antecknades i varningsprotokollet. Norrby och Varberg har varsitt jätteläge att ta ledningen, men två bra målvakter gjorde att det dröjde till den 83:e minuten innan nästa mål kom. Även denna gång efter en hörna och efter en variant hamnade bollen hos Kevin som klackar in 2-1. Tim gör en svettig enhandsräddning och Varbergs målvakt parerar en nick från Amir. Inga fler mål görs och U19 fick åter sjunga segersång! Även varningsmatchen vann Norrby, 5-4 slutade den. De två sista kom i minut 90 eller efter matchen och undertecknad missade dem.

På söndag väntar Lunds BK borta för U19 och seriesegern finns fortsatt inom räckhåll, även om Värnamo och Landskrona går starkt.

U17 fortsätter att prestera starkt och föll på målsnöret mot starka IFK Värnamo. Efter att ha hämtat in ett 0-2-underläge till oavgjort kan Värnamo göra 3-2 i slutminuten och ta alla tre poängen. En sämre förstahalvlek och en bra anda sammanfattar matchen. Läs matchreferatet här.

På lördag väntar hemmamatch för U17 när Utsiktens BK gästar. Ett lag som enligt tabell är betydligt beskedligare, men det gäller att inte underskatta dem och fortsätta på den under hösten positivt inslagna vägen.

U16 har haft en intensiv avslutning på grundserien. Efter genomklappningen mot Häcken har man gjort en bra prestation mot ett riktigt starkt Elfsborg, samt en mindre bra match därefter mot GAIS. Igår spelade man match fyra av fem på tretton dagar och följde upp med en till bra prestation. Den här gången räckte det hela vägen till seger med 0-1 mot IFK Göteborg i Prioritet Serneke Arena.

I torsdags spelades Derbyt på Ramnavallen, Norrby IF - IF Elfsborg. Elfsborg har haft bättre lag under hösten än våren för att inte missa A-slutspelet i U16 Nationell. Matchen i torsdags var inget undantag, gästerna kom med bästa tänkbara lag. Spelmässigt var det relativt jämnt, men Elfsborg skapade fler och hetare chanser. U16 står upp bra och gästerna fick med sig en 0-1 seger som kunde och kanske borde varit större. Avsluten i gulsvart var inte hundraprocentiga, samtidigt som försvars- och målvaktsspelet i blått höll hög klass. En sevärd och bra fotbollsmatch!

Mot GAIS i söndags var det ett högt tempo inledningsvis, men det var svårt att skapa klara målchanser på den trånga planen på Gaisgården. GAIS ledningsmål var inte rättvist, men de utnyttjade chansen de skapade, medan U16 hade väldigt svårt att utnyttja sina lägen. I andra halvlek kunde GAIS utöka till 2-0, som även blev slutresultatet. Norrby hade två frilägen som borde blivit mål, men felvärderingar och för många tillslag gjorde att GAIS kunde hålla nollan. En tillbakagång jämfört med torsdagen.

Igår packades det röda bortastället och resan gick åter till Göteborg. Enbart att få på sig de snygga tröjorna verkade vara ett lyft för U16 som visade upp sig från sin bästa sida. I en jämn match med högt tempo gjordes endast ett mål och det gav tre sköna Norrbypoäng. På en frispark från halva plan i den 17:e minuten lyfte Lukas en fin boll mot Felix Whale som gjort en perfekt löpning från sin högerbacksposition, in bakom Blåvitts backlinje, tog ned bollen och lyfte kyligt in den bakom målvakten. Blåvitt hade kanske något högre bolltempo, medan Norrby var något mer fysiska. En jämn och spännande match, där domarteamet var ojämnast. IFK fick ett mål bortdömt för offside som var högst tveksam och Samir fick en varning på en frispark som kändes underlig. Men glädjen i Norrbylägret förminskades inte av det, utan det var glada och uppspelta 16-åringar som åkte hem sent igår.

På lördag väntar sista matchen i grundserien och även den är ett derby, när Sjömarkens IF gästar. Nästa vecka lottas A- och B-slutspelen i U16 Nationell, som drar igång redan nästa helg.

Målskyttar: Amir Mosivand och Kevin Mistry
Varningar: Kevin Mistry, Hassan Kanaan, Enes Poyraz, Alexander Salo och Uros Ilic

Kommande matcher
Lördag 13:30 U16 - Sjömarken/Sandared, Nationell Grupp 3 Tabell U16 »
Lördag 16:00 U17 - Utsiktens BK, U17 Division 1 Södra Götaland Tabell U17 »
Söndag 14:00 Lunds BK - U19, U19 Division 1 Södra Götaland Tabell U19 »
Onsdag 19:00 Fristad/Sparsör/Borgstena Svart - U14, Division 5 Sydvästra Tabell U14 »