Kvalplatsen till Superettan är säkrad!
2016-10-29 19:43
Dagens resultat innebär kvalplats till Superettan
Den var inte säsongens bästa match på Borås Arena idag mot Utsiktens BK.
Men en härlig seger med 2-1 (0-0) efter mål av el capitano Marcus Översjö och Nicklas Savolainen, efter att Qviding FIF besegrat Landskrona BoIS, gör att vi, med en omgång kvar, har säkrat kvalplatsen till Superettan!

Boka in 9:e (hemma) och 12:e november (borta) redan nu.
*Uppdaterad med referat*
Norrby spelade till sig en kvalplats till Superettan idag när de slog Utsikten med 2-1! Enda kvarvarande hotet mot kvalplatsen var Landskrona, som idag fick stryk av Qviding med 3-1. Öster vann med 1-0 mot Prespa Birlik och tar därmed klivet upp till Superettan nästa år. Grattis Öster!

Norrby startade dagens match krampaktigt och Utsikten tog genast hand om dirigentpinnen. I 2:a minuten kom första chansen för Utsikten, men Mergim Krasniqi tog säkert hand om skottet. I 4:e minuten var Kristoffer Strömberg, Mergim Krasniqi och en forward från Utsikten inblandade i en tilltrasslad situation 5 meter från mållinjen. Trasslet utmynnade i att bollen slet sig loss och rullade mot Norrbys mållinje av egen kraft. Mergim Krasniqi slängde sig efter bollen, greppade den strax framför mållinjen och lyckades med diverse akrobatiska krumsprång hålla bollen på rätt sida linjen samtidigt som han själv till vissa delar kanade över mållinjen. Skönt att ha en panter i målet!

I 9:e minuten hettade det till framför Mergim Krasniqi igen, men det redde ut sig. I 11:e minuten hade Utsiktens Adam Rosén, ”odågan” som stal två poäng från Norrby borta mot Utsikten via en sen kvittering i 94:e minuten, en farlig nick från nära håll. Kadir Hodzic dök upp som en räddande ängel på mållinjen och rensade undan. Minuten efter hade Utsikten en farlig frispark som Mergim Krasniqi fick boxa bort. I 15:e minuten hade Utsikten ett skott på mål som Mergim Krasnici fick ta hand om. I 17:e minuten kom Utsikten fram på vänsterkanten och avslutade med ett skott en bit utanför Mergim Krasniqis vänstra stolpe.

Så här långt i matchen fanns det inget som tydde på att Norrby skulle klara hem kvällens kvalplats. Utsikten hade ett kraftigt spelövertag och hade skapat ett antal riktigt vassa chanser. Först i 22:e minuten fick Norrby sin första hörna. I 30:e minuten spelade Kadir Hodzic fram Adam Ståhl som hittade Richard Yarsuvat, som sköt strax utanför målvaktens högra stolpe. Det var Norrbys första halvchans i matchen och inledningen på en spelmässig uppryckning från Norrbys sida.

I 35:e minuten fick Norrby en frispark på högersidan, Nino Osmanagic slog in den mot mål där Nicklas Savolainen gick upp i en närkamp med Utsiktens målvakt Axel Wibrån. Domaren tyckte att Nicklas Savolainen var väl brysk och blåste frispark till Utsikten. Minuten efter stöp Nicklas Savolainen inne i Utsiktens straffområde, domaren friade och den straffchansen gick upp i rök. I 39:e minuten fick Mergim Krasniqi lämna sitt målområde för att bryta ett långt uppspel från Utsikten. I 43:e minuten kom Utsikten in i straffområdet från vänster, men Mergim Krasniqi styrde undan bollen.

Halvtidspausen ägnades till stor del åt att följa uppdateringarna från Livescore då det gällde Landskronas match mot Qviding. Den matchen började en timma innan Norrbys match och Qviding ledde med 2-1 när det bara återstod några minuter. Det var många norrbysupportrar som andades ut när Qviding gjorde 3-1, vilket också blev slutresultatet i den matchen. Nu visste alla på Borås Arena vad som gällde, en norrbyvinst skulle garantera en kvalplats.

Det var ett piggare Norrby som kom ut efter paus och det dröjde bara två minuter tills Richard Yarsuvat drog på ett tungt skott från 25 meter som höll på att överraska Axel Wibrån, han fick fingrarna på bollen, men inget grepp, och bollen damp ner några meter framför mållinjen. Bollen hann dock rensas undan av en försvarare innan någon norrbyspelare hann fram. I 49:e minuten fick Adam Ståhl på en riktig rökare från vänsterkanten som strök förbi en bit ovanför målvaktens vänstra kryss. I 54:e minuten kommer Richard Yarsuvat in i straffområdet och försöker gå runt sin back, backen får ut en fot och bollen hamnar framför fötterna på Marcus Översjö som vräker in 1-0 till Norrby.

I 58:e minuten kommer Richard Yarsuvat in från högerkanten, väggspelar med Nino Osmanagic som klackar bollen till Richard som skjuter över. I 63:e minuten byter Utsikten ut Anders Mogren och Fuad Hyseni mot Oskar Wallén och Jonas Ganning. I 64:e minuten kommer Utsiktens Alexander Angelin in i målområdet från vänster, Medi Dresevic inser faran och slänger sig och bryter elegant. I 65:e minuten blir Utsiktens Jonas Ganning snyggt framspelad men skottet hamnar en bit utanför Mergims Krasniqis vänstra stolpe. I 66:e minuten trycker Norrby på och bollen hamnar hos Nino Osmanagic som från en högerposition slår in bollen mot målvaktens bortre stolpe, Niclas Savolainen vräker sig fram och styr in 2-0 till Norrby.

Nu kändes det som om Norrby stod med halva foten inne i kvalet, men vi vet av erfarenhet att inga matcher är slut innan domarens pipa så förkunnat. I 69:e minuten tvingades Kristoffer Strömberg rädda ett skott från nära håll och i 71:e minuten hade Utsiktens Alexander Angelin ett skott utanför från ett bra läge. I 73:e minuten byter Norrby ut forwarden Marcus Översjö och sätter in försvararen Beriar Faraj. Det gällde nu att slå vakt om ledningen och täta bakåt. I 79:e minuten får Mergim Krasniqi gå upp och plocka ner ett långt inlägg i ett trångt läge. I 81:e minuten byter Norrby ut Shkelqim Krasniqi och sätter in Alen Krasnici. I 83:e minuten drar Beriar Faraj onödigt på sig sin andra varning och visas av planen efter endast 10 minuters inhopp.

Utsikten fick ny energi efter Beriar Farajs utvisning och i 86:e minuten kom reduceringen. Det var Jonas Ganning som slog en lång cross från höger till Alexander Angelin till vänster inne i målområdet, Alexander spelade snett bakåt inåt till Jesper Jonasson Westermark som med kraft reducerade Norrbys ledning till 2-1. I 90:e minuten bytte Norrby ut Richard Yarsuvat mot Hampus Gustavsson. I 91:e minuten hade Utsikten ett skott från höger som strök förbi Mergim Krasniqis vänstra stolpe. Efter 94 minuters spel blåste domaren av matchen och Norrby hade säkrat sin kvalplats.

Norrby startade dagens match nervöst och ängsligt men spelade upp sig efterhand och förtjänade verkligen segern idag. Hela laget slet för varann på ett berömvärt sätt, även om det inte alltid handlade om skönspel så kan man inte klaga på fighterinställningen. Mergim Krasniqi var som vanligt stabil, Medi Dresevic spelade mittback idag och var försvarets rese. Även Kardo Aso är värd ett omnämnande liksom givetvis dagens målgörare slitvargarna Markus Översjö och Nicklas Savolainen. Oerhört tunga att möta och guld värda för det egna laget.

Nu återstår lördagens bortamatch mot Husqvarna 14:00. Matchen saknar betydelse för Norrby, och sannolikt även för Husqvarna när denna omgång är färdigspelad. Det gäller dock för Norrby att få upp intensiteten i spelet inför kvalmatcherna den 9:e och 12:e november. Det får inte bli en mellanmjölksmatch i Husqvarna utan stå på grabbar!
Det vore skönt att få bänka sig på Vapenvallen utan att behöva ha hjärtat i halsgropen under 90 minuter. Även om matchen i sig saknar betydelse för serien så är Norrby idag en starkt beroendeframkallande drog. Mitt tips är att jag är på plats på lördag för att hylla laget.