En klubb, många hjärtan
A-laget
Tung söndag på Grimsta IP
2017-04-24 15:10
Det var en på förhand tuff uppgift som väntade Norrby, när man åkte till Stockholm för att möta en annan nykomling: vinnaren av Div. 1 Norra 2016, IF Brommapojkarna. BP är ett tippat topplag, med tränaren Olof Mellberg som mest kända namnet. Efter en tung start stod Norrby upp bra, men målen uteblev framåt. Ett effektivare BP gjorde tre mål och gick därmed upp i serieledning.
BP startade bäst och det tog bara 2 minuter innan det rasslade i nätet och 1-0 var ett faktum. Det var Luca Gerbino Polo som spelade fram Kevin Kabran som sprang sig fri och slog in bollen vid främre stolpen. En kalldusch för Norrby och allt annat än den matchstart de hoppats på.

I 8:e minuten fick Erik Figueroa ett fint läge efter en hörna, men slog bollen över Mergim Krasniqis ribba. I 27:e minuten fick Mergim Krasniqi göra en dubbelräddning på skott från Luca Gerbino Polo från nära håll. I 29:e minuten slog Patrik Pettersen ett inlägg som Marcus Översjö nickade strax utanför BP-målvakten Budimir Janosevics vänstra stolpe. I 31:e minuten föll BP:s Kevin Kabran enkelt i Norrbys straffområde, alltför enkelt tyckte domaren och gav Kevin en varning för sin insats i filmbranschen.

I 33:e minuten nickade BP:s Luca Gerbino Polo över efter ett inlägg från höger. I 35:e minuten hade Nino Osmanagic en rökare från 20 meter halvmetern utanför BP:s högra stolpe. Minuten efter tog en trängd Marcus Översjö ner bollen på bröstet och slog till på volley, tyvärr över. I 38:e minuten frestade Nino med ett skott från 25 meter, tyvärr utanför ramverket. I 43:e minuten kapade Patrik Pettersen BP:s back Joel Qwiberg brutalt i en tidig omställningsfas på BP:s planhalva, jag väntade mig få se det röda kortet men Patrik slapp undan med ett gult. I 45:e minuten stökade Kevin Kabran omkring i Norrbys straffområde och sökte skottläge, slutade med att han överlät bollen till Luca Gerbino Polo som lyfter in bollen i famnen på Mergim Krasniqi. Det var det sista som hände innan pausvilan.

Brommapojkarna rivstartade med ett snabbt ledningsmål men Norrby jobbade upp sig efterhand och satte hög press på BP. Spelmässigt en ganska jämn första halvlek, men det märks att BP är vassare anfallsmässigt.

Norrby startade andra halvlek bra och i 47:e minuten växelspelade sig Marcus Översjö och Gzim Istrefi fram, anfallet slutade med ett skott från Marcus och en brytning av Erik Figueroa. Därpå följde tre norrbyhörnor på raken och ett volleyskott över från Marcus Översjö. I 49:e minuten dribblade Kadir Hodzic i eget straffområde och blev av med bollen, situationen redde dock ut sig. I 50:e minuten sköt Adam Ståhl en hårt pressad frispark från 30 meter som rann igenom muren men gick någon meter utanför stolpen.

I 51:e minuten kom Christoffer Brandeborn in i straffområdet från höger och sökte Markus Gustavsson framför målet, Mergim Krasniqi läste spelet föredömligt och bröt passet i god tid. I 55:e minuten kom Luca Gerbino Polo fri i straffområdet men fick bollen för långt ifrån sig så Mergim Krasniqi hann emellan och bröt, bollen tog på Luca och gick till inspark. Mergim blev liggande efter kollisionen och det dröjde någon minut innan han reste sig och ställde sig i buren igen. I 61:e minuten bytte BP ut Luca Gerbino Polo och satte in det 18-åriga framtidslöftet Viktor Gyökeres. Minuten efter tunnlar Joel Qwiberg fram Kevin Kabran och återfår bollen innan han frispelar nyinbytte Viktor Gyökeres som bara hade att rulla in 2-0 till BP.

I 64:e minuten gör Norrby ett dubbelbyte, ut med Alen Krasnici och Gzim Istrefi och in med Shkelqim Krasniqi och Ibrahim Alushaj. I 66:e minuten tvingas Mergim Krasniqi lämna planen på grund av den knäskada han fick i ett tidigare skede, han ersattes av Robin Holmer som därmed fick göra sin debut i Superettan. I 73:e minuten sköt Shkelqim Krasniqi en frispark in i spelarmuren, tog själv returen och fick en hörna på köpet. I 76:e minuten sköt Markus Gustavsson ett skott som Max Watson räddade till hörna. I 84:e minuten blir Nino Osmanagic fråntagen bollen på mittplan och ett snabbt uppspel friställer Christopher Brandeborn som gör 3-0 till BP.

Norrby försöker ändå putsa till siffrorna och Shkelqim Krasniqi gör upprepade försök spela in bollen till sina lagkamrater framför BP:s mål, dock utan att lyckas. I 92:e minuten hade Jesper Brandt en bra nick från nära håll, målvakten redde dock situationen och höll sin nolla. Det var Norrbys vassaste chans under matchen.

3-0 i baken kan man givetvis inte vara nöjd med. Spelmässig hade Norrby mycket boll periodvis och satte hög press på Brommapojkarna. Men det är en tröst för tigerhjärtan att Norrby vann avsluten med 14-11 och hörnorna med 5-4 när den avgörande skärpan saknas. BP hade en annan spetskompetens än vad Norrby hade i kvällens match och resultatet speglar detta faktum.

Bäst på plan idag tycker jag BP:s back Joel Friberg var, även Christoffer Brandeborn visade framfötterna. I Norrby styrde och ställde Nino Osmanagic på mitten, dock lite väl omständig stundtals. Jesper Brandt återkom efter sin operation och tycktes inte sakna sin blindtarm. Framåt blev det piggare ben med inbytta Shkelqim och Ibbe, men då var matchen i praktiken redan förlorad.

Norrbys problem i år är avsaknaden efter Richard Yarsuvat, än har ingen trätt fram och aspirerat på rollen som målkung. Norrby har så här långt haft 28 hörnor utan resultat, saknaden efter Niklas Savolainen och Medi Dresevic är stor i de lägena.

Listan över knäskador blir allt längre, Savo, Medi, Mergim, Zlatan, nu får det vara nog!
Nu håller vi tummarna för att Mergims knä inte fått några allvarligare komplikationer.

Vi ses på Arenan 1 Maj för att fira dagen med en arbetsseger mot Åtvidaberg!