A-laget
Savvo hattrick-hjälte när Norrby tog första segern
2017-05-16 08:44
Nicklas Savolainen. Foto: Superettan.se
Det dröjde till den sjunde omgången, innan den första historiska segern i Superettan bärgades. Inför matchen berättade Nicklas Savolainen om hur frustrerande det har varit att sitta vid sidan, när laget fått slita ont på plan. Savvo, som gjorde comback efter skadan i premiären mot GAIS, hoppades att kunna bidra med hjärta och hjärna. På vilket sätt han gjorde det sen!
Norrby kom till start med Mergim Krasniqi och Nicklas Savolainen, som båda återkom efter några veckor frånvaro pga knäskador. Lånet från IFK Göteborg, Prosper Kasim, gjorde sin första match från start. Startelvan: Mergim, Kardo, Viktor, Max, Kadir, Nino, Nicklas, Jesper, Adam, Marcus och Prosper.

Med tanke på att Gefle spelade i allsvenskan för bara ett halvår sedan befarade jag att det bara var en tidsfråga innan laget skulle repa sig efter sin svaga serieinledning. Mina farhågor besannades omgående, det tog bara 3 minuter innan René Makondele skruvade fram ett inlägg från vänster som Johan Oremo nådde högst på och skallade in 1-0 till Gefle. Med tanke på hur det sett ut de senaste matcherna, där ett baklängesmål omgående sänkt lagmoralen och gjort laget ängsligt och halvt förlamat fruktade jag det värsta. Men - då hade jag inte räknat med att duracellkaninen och pådrivaren Nicklas Savolainen åter fanns på planen efter sin knäskada. Savolainen behövde bara några minuter på sig för att bevisa sin storhet, här var det inte tal om att vika ner sig – här skulle det bjudas upp till fight! I 6:e minuten slog Nino Osmanagic en frispark från vänster som Savolainen nickade in och kvitteringen var ett faktum, 1-1 och hoppet tändes åter på läktarna.

Efter kvitteringen växte Norrby och tog över alltmer av spelet, Gefle stack emellan med några lama försök till anfall medan Norrby spelade till sig den ena chansen efter den andra. Prosper Kasim och Adam Ståhl var nära nå fram med sina inspel. I 29:e minuten spelade Marcus Översjö fram Prosper Kasim som försökte trä in bollen, men målvakten redde ut situationen. I 32:e minuten slog Prosper Kasim ett långt inlägg från höger mot bortre stolpen, Adam Ståhl nickade ner bollen mot Niklas Savolainen som med en elegant klack gav Norrby ledningen med 2-1. I 33:e minuten hade Norrby lekstuga med Gefles försvarar, anfallet avslutades med att Prosper Kasim sköt i stolpens utsida. I 37:e minuten hade Marcus Översjö ett skott från 20 meter som gick strax utanför stolpen. Någon minut därefter var Marcus Översjö nära att nå fram med ett inspel till Niclas Savolainen framför målet men Gefles målvakt hann mellan.

I 42:e minuten nickade Deniz Hümmet en boll i backen och upp i famnen på Mergim Krasniqi. I 45:e minuten spelade Marcus Översjö fram Nicklas Savolainen som nickade, målvakten tippade bollen till hörna. Efter ytterligare några farligheter framför Gefles mål blåste domaren av för halvtidsvila.

Gefle chockstartade med ett mål redan efter tre minuter av Johan Oremo, men därefter dominerade Norrby halvleken genom att stundtals spela ut Gefle och det var svårt att tro att det var Gefle av lagen som hade färska allsvenska meriter.

Andra halvlek började med att Mergim Krasniqi fick boxa bort bollen efter en farlig hörna. I 47:e minuten vände Marcus Översjö smart bort två försvarare och slog in bollen framför mål, målvakten plockade upp bollen innan någon norrbyit hann fram. I 52:e minuten nickade Marcus Översjö fram bollen till Adam Ståhl som vrickade den vidare till Nicklas Savolainen som fullbordade sitt hattrick och gav Norrby ledningen med 3-1. Minuten efter hade Prosper Kasim ett hårt skott som tog på en försvarare och gick till hörna.

I 57:e minuten tog Gefle ut målskytten Johan Oremo och René Makondele och satte in Jacob Hjelte och Tshutshu Wa Tshakasua. Inhopparna gav Gefle ny energi och skapade några halvchanser innan bollen hamnade ute på vänsterkanten där Deniz Hümmet bröt inåt och snyggt skruvade in bollen i Mergim Krasniqis vänstra kryss. Ett riktigt klassmål i 58:e minuten och ställningen var 3-2. I 59:e minuten Spelade Prosper Kasim fram Jesper Brandt som sköt på volley, dessvärre på fel sida av stolpen. Minuten efter vek Prosper Kasim in från höger och prickade Geflemålvakten August Strömbergs högra kryssvirke. Det skottet var värt ett bättre öde! I 72:e minuten lämnade en slutkörd Nicklas Savolainen planen till stående ovationer, ett värdigt uttåg för en hattrick-leverantör. In kom Mergim Shala. I 75:e minuten spelade Prosper Kasim fram Adam Ståhl som nickade utanför.

När Nicklas Savolainen lämnade planen visade det sig att hans blotta närvaro på planen givit laget extra råg i ryggen. Nu blev Norrbys spel mer ängsligt och trevande, Gefle tog över alltmer och satsade på en kvittering. I 83:e minuten bytte Gefle ut Jens Portin och satte in Adam Bergmark Wiberg. I samma minut hade Deniz Hümmet ett fräsande skott efter marken som Mergim Krasniqi fick ta hand om. I 84:e minuten stal Jesper Brandt bollen från en försvarare och gick mot mål, en back han mellan och avvärjde. I 87:e minuten gick slitvargen Marcus Översjö av planen och ersattes med Gzim Istrefi. I 88:e minuten fick Mergim Krasniqi göra en dubbelräddning och i 90:e minuten frestade Adam Ståhl med ett hårt skott som målvakten tog hand om. I 90:e minuten gjorde Norrby sitt sista byte och tog ut Adam Ståhl och satte in Patrik Pettersen. Efter några minuters tillägg ljöd domarens pipa för full tid och vi kunde andas ut och kvittera in vår första trepoängare för säsongen.

Det fanns mycket att glädjas åt ikväll; Mergim Krasniqi och Niklas Savolainens återkomst gav en annan stadga år laget och Prosper Kasim fick chansen visa varför IFK Göteborg har honom kontrakterad. Den grabben har kvaliteter utöver det vanliga och det ska bli spännande följa hans utveckling under året. Dagens centralfigur var givetvis Nicklas Savolainen, som med sin pondus lyfte hela laget, att han dessutom gjorde ett hattrick gör ju inte saken sämre. Marcus Översjö och Jesper Brandt slet kopiöst och även Nino Osmanagic gjorde bra ifrån sig. Hela laget ska ha en eloge för kvällens match!

Nu väntar Helsingborg borta på torsdag och Värnamo borta på söndag. Tuffa matcher, men lyd Savolainens råd och koppla på både hjärta och hjärna och passa gärna på att förbättra målkvoten under veckan.