A-laget
3-0 när Frej spelades ut på Borås Arena
2017-05-28 13:19
Blåvit glädje efter säker seger. Foto: facebook.com/Superettan
Igår tog Norrby ännu en viktig seger, då de slog Frej med 3-0. Matchen spelades i en tropisk hetta och domaren fick blåsa av matchen några gånger för välbehövliga vattenpauser.

Norrby inledde bäst och skapade snabbt några målchanser. Redan i första minuten var Nino Osmanagic nära att nå fram till Nicklas Savolainen med en nick, målvakten hann mellan och bröt. I 5:e minuten sköt Adam Ståhl ett skott från 25 meter som strök förbi utanför Frejs vänstra stolpe. Minuten efter spelade Abdelrahman Saidi fram Nino Osmanagic som sköt på målvakten. I 7:e minuten tog sig Adam Ståhl ner till kortlinjen och slog ett inlägg som Nicklas Savolainen nickade över. I 13:e minuten bröt Abdelrahman Saidi in från vänster och sköt strax utanför målvaktens vänstra stolpe.

I 15.e minuten kom så äntligen utdelningen, Jesper Brandt hittade Nicklas Savolainen med en perfekt 40-meterspassning som Nicklas satte bredsidan till på och bollen gick i en läcker båge över målvakten och in i nätet. 1-0 till Norrby!

I 17:e minuten blev Frejs Dida Rashidi frispelad framför mål men en norrbyback hann täcka skottet, returen gick tillbaka till Dida Rashidi som sköt på nytt, Mergim Krasniqi räddade med en fotparad. Det var Frej första chans i matchen. Efter Norrbys ledningsmål jämnade spelet ut sig och Frej skapade några halvchanser, dock inga allvarligare tillbud. I 28:e minuten slog Kardo Aso ett inlägg från höger, målvakten tog bollen hårt uppvaktad av Nicklas Savolainen. I 35:e minuten gjorde Frejs Jakob Glasberg ett långt upplopp längst vänsterkanten och slog in bollen framför Norrbys mål, Norrby redde ut situationen.

I 36:e minuten drev Adam Ståhl fram bollen i mitten och spelade över den till Abdelrahman Saidi på högersidan, som säkert sköt in 2-0 till Norrby. Blott 17-årige Abdelrahman Saidi, med artistnamnet ”Abdu”, gjorde idag sin andra match i serien, i den förra gjorde han en assist och nu ett mål. En fräck och företagsam yngling!

I 38:e minuten fick Frejs Nsima Peter ett långt inlägg framför mål och satsade stenhårt i en närkamp med Mergim Krasniqi, det slutade med att Mergim tog hand om bollen och en slokörad Nsima Peter fick en varning. I 39:e minuten blir Marcus Översjö överfallen av Abu Bakarr Suma och blir liggande en kort stund. Han reste sig dock och fortsatte sitt avbrutna maratonlopp i hettan. I 42:e minuten krutade Adam Ståhl på från 20 meter, målvakten flaxade till och lyckades styra kanonen över ribban. Därefter följde 4 hörnor på raken för Norrbys del, dock utan resultat. I 45:e minuten slår Marcus Översjö in en boll på Nicklas Savolainen, målvakten tar hand om bollen med en viss möda. Domaren blåser av för en välbehövlig återhämtningspaus.

Norrby startade och avslutade bäst i första halvlek, Frej jämnade ut spelet en kort period efter Norrbys första mål men de hade svårt att få till några vassare chanser. I halvlek passade Frej på att göra ett dubbelbyte, ut gick Dida Rashidi och Noí Olafsson och in kom Franco Karroum och Alie Sesay.

I 47:e minuten kom ett inspel från Frejs Danilo Kuzmanovic där två av Frejs forwards var nära hinna fram. I 49:e minuten sköt Yonathan Getachew från ett bra läge, Mergim Krasniqi var på plats och tog hand om bollen. I 52:e minuten sprang sig Marcus Översjö fri och försökte få bollen förbi målvakten som halvräddade och fick göra ett extra pantersprång bakåt för att styra ut bollen till hörna. Minuten efter var Frejs Jakob Glasberg nära att reducera då han slog bollen förbi Mergim Krasniqi och strax utanför högra stolpe. Frej öppnade bäst i inledningen av den andra halvleken tryckte på för en reducering.

I 59:e minuten bytte Norrby ut Abdelrahman Saidi och satte in Patrik Pettersen. Patrik hade bara varit inne på plan en minut när han fick bollen från Adam Ståhl ute på sin vänsterkant, han vek av inåt plan och knorrade snyggt in 3-0 till Norrby i målvaktens bortre hörn. I 63:e minuten gick Marcus Översjö på mål med två försvarare mot sig, han hade med sig en fri Max Watson men valde att försöka avsluta på egen hand. En back fick fram en fot och tillfället rann ut i sanden. I 67:e minuten bröt Kadir Hodzic in från vänster och sköt, bollen tog på en försvarare och gick till hörna. Norrby satte nu en hög press på Frej som hade svårt få till något ordnat spel.

I 70:e minuten sköt Frejs Yonathan Getachew, Mergim Krasniqi räddade. I 71:e minuten bröt Patrik Pettersen en lågt slagen Frej-hörna med en snygg språngnick. I 78:e minuten sköt Frejs Pontus Åsbrink över. I 75:e minuten hade Adam Ståhl ett stenhårt skott som målvakten inte klarade av att hålla, returen hamnade i klungan framför mål och över ribban. Oklart vem som var sist på bollen, men tydligen en norrbyspelare då efterföljden blev en inspark. I 79:e minuten gjorde Norrby en snabb omställning som avslutades med ett skott över från Adam Ståhl.

I slutet av matchen märktes det på skärpan i lagen att värmen tagit ut sin rätt. Det skapades några halvchanser som kunde blivit vassare i ett tidigare skede av matchen. Efter 4 minuters tillägg blåste domaren av matchen och publiken reste sig upp och saluterade hemmalaget!

Norrby gjorde ännu en bra match idag och har nu tagit tre viktiga segrar i matcher av sexpoängskaraktär, mot lag som i vart fall i nuläget ser ut att hamna på den nedre halvan när serien ska slutsummeras. Det kan vara guld värd fram i höst.

Hela laget ska ha beröm för dagens kämpainsats i tropikvärmen. Mergim var säkerheten själv och försvaret tog väl hand om Frejs anfallare, som inte lyckades skapa många chanser av någon kaliber idag. Om jag ska lyfta någon spelare speciellt idag får det bli Adam Ståhl, assistkungen. Norrby skapar mycket framåt i nuläget och har fått fram en ny skyttekung i Nicklas Savolainen. Det ska bli intressant att se vad laget kan göra åt Öster borta på lördag.

Lennart Andreasson

TV: Se succéspelarens nya mål - viktig vinst för nykomlingen (fotbollskanalen.se)