Samling:17:30
Lång hemresa från Borlänge
2017-06-27 11:13
Den jämna tabellen när Superettan tar sommaruppehåll
Gårdagens möte med Ricky Yarsuvats Dalkurd blev betydligt roligare för den förra Norrbyspelaren än de nuvarande. Kvällens ena tvåmålsskytt Ahmed Awad inledde redan i fjärde minuten. Tio minuter senare var Ricky tvåmålsskytt och matchen var i praktiken avgjord. Nu har vi gott om tid på oss att ladda om, då nästa match spelas först den 22:a juli, när vi tar emot Falkenbergs FF.
Dalkurd - Norrby avslutade Omgång 14 i Superettan, innan det knappt månadslånga uppehållet. I den superjämna tabellen hade Norrby chansen att passera hela fem lag vid seger, medan Dalkurd ville minska gapet till serieledande Brommapojkarna. Inget gick Norrbys väg igår, allt gick Dalkurds.

Efter storsegern mot ÖIS hemma senast fanns en stor tro på att vi kunde rubba hemmastarka Dalkurd på Domnarvsvallen. Dalkurd, som i samma omgång slog topprivalen Helsingborgs IF med hela 5-0 hemma, visade ingen pardon igår heller. Är man inte på tårna i defensiven och 100% från början straffas man av en så stark offensiv som Dalkurd besitter.

Referat:
Norrby spelade ikväll sin sista match innan uppehållet, borta mot extremt hemmastarka Dalkurd. Norrby öppnade bra och kom fram på kanterna i matchinledningen, dock utan att få till några riktiga lägen. Efter 4 minuters spel hände det som inte skulle få hända, Dalkurds spelmotor Rawez Lawan fick tid på sig att leverera en perfekt framspelning till Ahmed Awad, som med en strumprullare ställde Mergim Krasniqi i Norrby-målet och gjorde 1-0 till Dalkurd.

Norrby satte hög press på Dalkurd. I 6:e minuten kapade Viktor Nilsson Rawez Lawan och kom lindrigt undan med en varning. Rawez Lawan repade sig snabbt och i den 10:e minuten kunde han omarkerad servera en läcker yttersida till Richard Yarsuvat som sköt, Mergim Krasniqi gjorde en fotparad men bollen tog högt upp på foten och for i en båge in i målet. 2-0 i baken efter 10 minuter, det var inte den starten Norrby önskat sig. Alla vet vad Rawez Lawan är kapabel till och han får inte lämnas det utrymme han gjordes i matchinledningen.

I 12:e minuten spelade Richard Yarsuvat fram Rawez Lawan som sköt, Mergim Krasniqi räddade. I 14:e minuten hann Richard Yarsuvat sno åt sig bollen framför fötterna på en utrusande Mergim Krasniqi, Ricky hamnade i en position 10 meter från vänster hörnflagga och en meter in på plan, från denna usla vinkel pricksköt Ricky in 3-0 till Dalkurd. En prestation utöver det vanliga, men Ricky såg närmast skamsen ut efter att sänkt sina tidigare lagkamrater med 2 mål på 4 minuter. I det här läget fick jag samma känsla som jag hade när jag bänkade sig för att se en VM-match i hockey mot forna Sovjet, förväntansfull men snabbt blåst på konfekten.

Norrby gav dock inte upp utan fortsatte kriga och skapa chanser. I 21:e minuten Spelade Adam Ståhl fram Marcus Översjö som sköt, målvakten räddade till hörna. Hörnan slogs och Nicklas Savolainen fick hårt trängt huvudet på bollen som gick i en hög båge mot målet, målvakten Frank Pettersson gick upp och försökte boxa undan bollen, dock inte bättre än att den hamnade över mållinjen och Norrby hade reducerat till 3-1. Marcus Översjö bidrog starkt till målet genom att sätta press på målvakten, men han lär väl ändå inte få någon assistpoäng för den bedriften. Minuten efter vek Prosper Kasim in från höger och levererade en kalaspassning till Adam Ståhl, som dock sköt över. Ett mål där och det kunde blivit match på allvar.

I 27:e minuten sköt Richard Yarsuvat över. I 34:e minuten hade Kardo Aso ett inlägg som Nicklas Savolainen mötte med en språngnick, dock utanför. I 35:e minuten Kom Richard Yarsuvat fram i kamp med Max Watson, Mergim Krasniqi gick ut och täckte och bollen hamnade utanför stolpen. I 36:e minuten kom Ahmed Awad fram oattackerad i mitten och pricksköt stenhårt in 4-1 nere vid Mergim Krasniqis vänstra stolprot. I 43:e minuten boxade Mergim Krasniqi undan ett inlägg från höger. I 43:e minuten sköt Rawez Lawan ett skott som Mergim Krasniqi räddade. Det var det sista som hände innan pausvilan.

Andra halvleken startade Norrby bäst och det kändes som om Dalkurd mest var intresserade av att bevaka sin ledning. I 50:e minuten hade Dalkurds Rewan Amin ett bra skott som Mergim Krasniqi fick styra ut till hörna. I 56:e minuten var Adam Ståhl nära komma igenom från sin vänsterkant, en back fläkte sig och stötte ut bollen till hörna. I 58:e minuten sökte sig Prosper Kasim in från höger och försökte kopiera sitt andra mål mot ÖIS, skottet hamnade dock på ett motståndarben den här gången. I 63:e minuten slog Abdo Saidi ett inlägg som målvakten fick styra ut till hörna. I 66:e minuten nickade Dalkurds Henrik Löfkvist över efter en hörna. I 67:e minuten fick en back täcka ett skott från Marcus Översjö.

I 69:e minuten bytte Dalkurd ut tvåmålsskytten Ahmed Awad och satte in Yukiya Sugita. Minuten efter hade den nyinsatte Yukiya Sugita ett hårt skott som Mergim Krasniqi räddade. I 71:e minuten slog Kadir Hodzic en frispark som ställde till det för Dalkurds försvar, de lyckades dock reda ut situationen efter ett visst kaos. I 74:e minuten bytte Dalkurd ut sin andre tvåmålskytt, Richard Yarsuvat, och satte in Leonard Pllana. Norrby passade samtidigt på att byta ut Prosper Kasim mot Alen Krasnici. I 79:e minuten nådde Alen Krasnici Niklas Savolainen med ett inlägg från höger, Savolainens nick gick dock utanför stolpen.

I 81:e minuten bytte Dalkurd ut Kujtim Bala och satte in Andrew Michael Stadler. Norrby gjorde samtidigt ett dubbelbyte, tog ut Kardo Aso och Marcus Översjö och satte in Abbas Mohamad och Shkelqim Krasniqi.

I 83:e minuten Spelade Alen Krasnici fram Nicklas Savolainen som nickade mot mål, målvakten kunde dock lägga beslag på den nicken. I 84:e minuten dök Mergim Krasniqi ner i sitt vänstra hörn och knep ett hårt skott från Yukiya Sugita. I 90:e minuten var det rörigt framför Dalkurds mål och Adam Ståhl hann få två skottförsök innan bollen smet iväg över kortlinjen. Norrby låg på och jagade ett reduceringsmål, men förgäves. I 90:e minuten var Heraldi Rashidi på väg igenom, men Max Watson bröt till hörna. I 92:e minuten var det ytterst nära att Dalkurd utökat sin ledning när en av deras anfallare fick ett gratisläge framför mål, som väl var hade han siktet dåligt inställt och bollen strök förbi på utsidan av stolpen.

Dalkurd punkterade matchen genom sina tre snabba mål, därefter bevakade de mest sin ledning och gav Norrby ett skenbart spelövertag. Att Dalkurd har kvaliteter hann vi se, ett starkt försvar med Kebba Ceesay som härförare, Rawez Lawan inledde matchen briljant med två matchavgörande frispelningar de första 10 minuterna, därefter visade han endast stundtals vilka kvaliteter han besitter. Richard Yarsuvat visade varför Dalkurd värvade honom. Samtidigt som det smärtar med baklängesmålen idag så känns det ändå som en förmildrande omständighet att två av dem gjordes av den gode Ricky, och vi tackar alldeles särskilt för den omtanke han gav oss lidande norrbysupportrar genom sitt uppträdande efter målen.

Norrby föll på att de inte hade koll på Rawez Lawan inledningsvis, men ska ändå ha en eloge för att de aldrig gav upp utan hela tiden jobbade för en reducering. Norrby har gjort bättre matcher än idag och kommer att göra bättre ifrån sig när de tar emot Dalkurd på hemmaplan, skulle inte förvåna mig om det blir revansch då. Bäst i Norrby idag tycker jag Jesper Brandt var, en oerhört uppoffrande och lojal lagspelare.

Lennart Andreasson

Samtidigt förlorade seriesuveränen Brommapojkarna borta mot Trelleborg och Helsingborg fick bara med sig oavgjort borta mot Värnamo. Det gör att Norrby ligger kvar på negativ kvalplats, medan Dalkurd befäster direktplatsen till Allsvenskan under sommaruppehållet.

Desto roliga nyheter från Borlänge är att vi gjorde klart med anfallaren Leonard Pllana på lån under resten av säsongen. 20-åringen från Kosovo byttes in mot Ricky i den 74:e minuten och fick alltså spela drygt en kvart mot sina blivande lagkompisar.

Matchstatistik:
Avslut - Dalkurd 12 (var av 1 i målställningen och 8 på mål); Norrby 7 (var av 4 på mål)
Hörnor - Dalkurd 7; Norrby 3
Frisparkar - Dalkurd 11; Norrby 8
Varning: Viktor Nilsson

Nu väntar ett par veckors semester, innan hårdträningen drar igång för en mycket spännande höst!
Vi önskar alla Norrbyiter en trevlig sommar och hoppas att få träffa er på Borås Arena lördagen den 22:a juli kl 16:00, när Falkenbergs FF gästar.