Lördagens referat: Norrby - Falkenberg 0-3
2017-07-24 15:24
Lördagens resultat i Omgång 15, när Superettan startade om
Nedan följer lördagens referat, sent p.g.a semestertider.

Norrby mötte idag Falkenberg på Borås Arena och fick stryk med 3-0. Det blev som jag befarade innan matchen att Falkenberg, som åkte ur allsvenskan i höstas, skulle bli en svår nöt för Norrby att knäcka. Båda lagen inledde serien miserabelt men har spelat upp sig under efter hand. Idag visade dock Falkenberg att allsvensk rutin gör skillnad, det var ett välorganiserat och passningssäkert lag Falkenberg ställde på benen i dagens match.
I 4:e minuten lyfte Falkenberg in en frispark framför mål, Tibor Brink Joza nickade bollen rakt i famnen på Mergim Krasniqi. Efter en relativt jämn inledning tog Falkenberg ledningen med 0-1 i den 12 minuten. Det var Tobias Englund som slog in bollen efter en fin framspelning från högerkanten av Mahmut Özen. I 15:e minuten sköt Adam Ståhl tätt över efter en högerhörna. I 16:e minuten slog Norrbys lån från Dalkurd, Leonard Pllana, ett hårt inlägg från vänster som målvakten hann bryta innan bollen nådde någon norrbyspelare.

I 17:e minuten slog Viktor Götesson ett hårt inlägg, Mergim Krasniqi slängde sig och bröt bollbanan. I 22:e minuten försökte Adam Ståhl nå Marcus Översjö med ett inlägg framför mål, en försvarare hann emellan och bröt. I 27:e minuten slog Falkenberg en lång frispark mot norrbymålet, Mergim Krasniqi nöp bollen framför framrusande falkenbergsforwards. I 32:e minuten spelade Falkenbergs Christoffer Carlsson snyggt fram Viktor Götesson i målområdet, men hans passning var av sämre kvalitet och den chansen gick upp i rök. I 36:e minuten spelade Marcus Översjö fram Prosper Kasim som ur dålig vinkel sköt i målvaktens vänstra stolprot och ut. I 40:e minuten spelade Kardo Aso fram Marcus Översjö som nickade ner bollen mot Nicklas Savolainen, målvakten hann emellan och lade beslag på bollen. I 45:e minuten spelade Falkenbergs Erik Pärsson fram Viktor Götesson som kom fri framför mål men dröjde med skottet och hann täckas ut. Det var det sista som hände i första halvlek och på läktarna gladdes vi åt att Falkenberg missade chansen gå till halvtidsvila med en 2-0 ledning.

Spelmässigt var Norrby med i matchen och hade väl så mycket boll som Falkenberg under den första halvleken. Det kändes inte avgjort utan vi såg fram emot en spännande fortsättning.

Tyvärr drogs rullgardinen ner snabbt och redan i den 47:e minuten kändes det som om luften gick ur matchen när Erik Pärsson, helt omarkerad, fick stå framför mål och nicka in 0-2 till Falkenberg, efter ett fint förarbete ute på högerkanten där Christoffer Carlsson lämnades utrymme att leverera ett perfekt inlägg. I 59:e minuten slog Kadir Hodzic ett fint inlägg från vänster som Leonard Pllana mötte med pannan, tyvärr strök bollen tätt över ribban. I 55:e minuten gick Nicklas Savolainen för hårt fram mot Mahmut Özen och fick ett rött kort. Även om Savolainen inte var på topp idag så märktes hans frånvaro på planen omgående. Det var som om arbetsmoralen och självförtroendet sjönk i laget.

I 58:e minuten kom Erik Pärsson fri och sköt strax utanför Mergim Krasniqis högra stolpe. I 60:e minuten bytte Norrby ut Leonard Pllana och satte in slitvargen Jesper Brandt

I 69:e minuten bytte Norrby ut Kadir Hodzic och satte in Medi Dresevic. Minuten efter bytte Norrby ut Prosper Kasim och satte in Gzim Istrefi. Även om Norrby fick in lite mer energi i laget med bytena kändes det ändå som om Falkenberg hade läget under kontroll.

I 71:e minuten fick Erik Pärsson ett inlägg från höger och nickade bollen i backen till vänster om Mergim Krasnici, som bjöd på ett akrobatiskt nummer i den högre skolan när han på känt manér slog knut på sig själv och styrde undan bollen. I 74:e minuten bytte Falkenberg ut John Björkengren och satte in Per Karlsson. I 75:e minuten hade Gzim Istrefi ett skott strax utanför målvaktens vänstra stolpe. I 79:e minuten kom Erik Pärsson igenom och sköt i ribban. I 81:e minuten spelade Jesper Brandt fram Adam Ståhl som sköt, målvakten halvräddade och Gzim Istrefi dök fram för att försöka nå returen. Domaren tyckte Gzim Istrefi var för frän och blåste frispark till Falkenberg.

I 83:e minuten fick Norrby en frispark i ett bra läge. Medi Dresevic slog frisparken i ribbans överkant. I 84:e minuten fick Norrby en frispark som slogs in framför målet, Medi Dresevic fick pannan på bollen som hamnade i nyporna på Falkenbergs målvakt Johan Brattberg. I 91:e minuten frispelade Richard Donkor Tobias Englund som rullade in sitt andra mål för dagen och fastställde slutresultatet till 0-3 till Falkenberg.

Falkenberg var det bättre laget och resultatet är inte mycket att säga om. Norrby skapade några halvchanser men det kändes aldrig som om Falkenberg var i gungning. Om Falkenberg spelar som de gjorde idag, kommer de vara en allvarlig aspirant på minst en allsvensk kvalplats när serien är slut fram i höst, det är mitt tips. Ett försvarsmässigt stabilt lag med forwards som Viktor Götesson och Erik Pärsson på topp, det kan räcka långt.

Norrbys bäste spelare var Mergim Krasniqi. Vi fick även ett positivt formbesked från inhoppande Medi Dresevic. Lånet från Dalkurd, Leonard Pllana, fick för lite boll för att hinna visa upp hela sitt register men hann ändå med att visa att han inte är rädd för att dra på skott när tillfälle ges. En förlust mot ett lag av Falkenbergs kaliber är ingen katastrof, nu låter vi ÖIS betala priset för dagens nesa när vi möter dem på lördag i Göteborg.