Matchnummer: 000005139
Samling:17:30
Seger i svängigt målkalas
2017-08-09 08:25
Ståhl (ett mål och ett assist) och Savolainen (två mål) bidrog starkt till bortasegern mot Syrianska
Stärkta av segern mot Helsingborg i Omgång 17, var det ett taggat lag som åkte till Södertälje igår. Syrianska och Norrby låg på samma poäng inför matchen och förhandstipsen talade för en jämn tillställning. Jämnt blev det, men tillslut var det Norrby som fick ta med sig alla poängen hem till Borås.
Inför gårdagens match hade Norrby fått stryk i sju av åtta bortamatcher. Efter segern mot Helsingborg skrev jag att det var dags att även börja vinna bortamatcher och gärna redan mot Syrianska. Det blev som jag önskade, men inte utan blod svett och tårar. Efter en nervpåfrestande tillställning stod Norrby som segrare i kvällens ”sexpoängsmatch” och klev äntligen över det nedre kvalstrecket.

Norrby öppnade bäst och redan efter en dryg minut snappade Gzim Istrefi upp ett felpass i Syrianskas målområde och sköt mot mål, målvakten var dock vaken och tog hand om skottet. I 6:e minuten frestade Kadir Hodzic med ett skott som målvakten greppade. I 8:e minuten hade Gzim Istrefi ett bra skott som målvakten räddade. I 9:e minuten spelade Adam Ståhl fram Gzim Istrefi som sköt över. Strax därefter spelade Marcus Översjö fram Gzim Istrefi i straffområdet, Gzim attackerades av en back och gick omkull. Domaren friade helt korrekt. I 13:e minuten drog Viktor Nilsson på sig en varning. I 14:e minuten kom Syrianskas första halvchans när Mattias Genc sköt utanför Mergim Krasniqis vänstra stolpe.

I 20:e minuten fick Mergim Krasniqi gå upp och plocka ner ett farligt inlägg. I 22:e minuten hade Syrianska en trippelchans genom Mattias Genc, George Makdesie och Charbel Georges, men målet fredades genom två kvalificerade räddningar av Mergim Krasniqi och en snygg blockering av Viktor Nilsson. I 25:e minuten spelade Adam Ståhl snett inåt bakåt till Nicklas Savolainen som sköt strax utanför målvaktens vänstra stolpe. I 27:e minuten löpte Charbel Georges fram på högerkanten och slog in en hård passning mot främre stolpen där Mattias Genc dök upp och stötte in 1-0 till Syrianska.

I 32:e minuten sköt Gzim Istrefi ett skott som målvakten räddade. I 33:e minuten kombinerade Norrby snyggt i Syrianskas målområde, Nino Osmanagic avslutade med ett skott som stöttes ut till hörna. I 35:e minuten slog Nino Osmanagic en perfekt hörna som Niklas Savolainen satte pannan till på och kvitteringen till 1-1 var ett faktum. Det kändes skönt att kvitteringen kom så snabbt då Norrby varit det klart bättre laget så långt in i matchen. I 39:e minuten hade Syrianskas George Makdesie ett skott utanför. I 40:e minuten Spelade Medi Dresevic fram Gzim Istrefi som sköt ett skott som målvakten tog. I 42:e minuten löpte Adam Ståhl in från vänster och väggspelade med Marcus Översjö innan han iskallt placerade in bollen mellan benen på målvakten Dwayne St Aubyn Miller och gjorde 1-2 till Norrby. Efter några ytterligare halvchanser för Norrby blåste domaren av för pausvila.

I halvlek passade Syrianska på att byta ut Success Chimankpa Nwosu och George Madesie mot Kamal Mustafa och Moustafa Zeidan. Första halvlek gick klart till Norrby som pressade på mot ett förvånansvärt lojt och andefattigt Syrianska.

Andra halvlek började som den första slutade, med ett spelövertag för Norrby. I den 53:e minuten utökade Norrby sin ledning till 1-3, det var Adam Ståhl som frispelade Marcus Översjö som behärskat slog in bollen vid målvaktens högra stolprot. I 55:e minuten spelade Marcus Översjö bakåt till Niklas Savolainen som sköt, bollen tog på en back och studsade upp i famnen på målvakten. I 57:e minuten lyfte Syrianska in ett högt inlägg, Mergim Krasniqi plockade ner bollen och tacklades illa. Han reste dock på sig och fullföljde matchen. I 59:e minuten skaffade sig Mattias Genc skottläge och placerade in bollen vid Mergim Krasniqis vänstra stolprot, utan en chans för målvakten. Det innebär att Norrbys ledning krympte ihop till 2-3 och nerverna började komma i dallring. Efter reduceringen följde en period där Syrianska stod för finliret och det märktes hur ängsliga Norrby var över att de höll på att tappa matchen och de poäng de så väl behövde. Syrianska pumpade på mot Norrbyförsvaret och det kändes allt annat än stabilt. I 61:e minuten hade Syrianska en farlig frispark in mot mål, Mergim Krasniqi gick upp och boxade bort bollen.

I 64:e minuten stack Norrby emellan, Gzim Istrefi löpte upp på högerkanten och spelade in till Marcus Översjö som hade skottläge, men valde att försöka spela in bollen framför mål, en försvarare bröt. I 66:e minuten fick Mergi Krasniqi boxa bort en hörna. I 68:e minuten hade Syrianska ett skott utanför Mergim Krasniqis vänstra stolpe. I 69:e minuten lämnade Medi Dresevic planen och ersattes av Liridon Gashi.
I 70:e minuten slog Syrianska en hård frispark efter marken som passerade spelarmuren, som väl var var Mergim Krasniqi med på noterna och tog hand om bollen. I 74:e minuten bytte Norrby ut Adam Ståhl och satte in Prosper Kasim. Minuten efter spelade Prosper Kasim fram Marcus Översjö som sköt, men bollen tog på en försvarare. I 76:e minuten bytte Syrianska ut Filip Korkes och satte in Ihab Naser. I 77:e minuten var Prosper Kasim nära slinka igenom på egen hand, men fastnade på en försvarare. Just när det kändes som om den värsta anstormningen från Syrianska var över och Norrby hade börjat komma tillbaka in i matchen slog Mattias Genc till med en kanon från 25 meter som slog in i Mergim Krasniqis högra burgavel. Kvitterat till 3-3 och deprimerat framför Restaurang Vikings storbildsskärm.

Det kändes som en bortamatchernas förbannelse. Vi fruktade ännu ett bakslag och satt och hoppades på åtminstone en poäng. I 82:e minuten tog Norrby ut Gzim Istrefi och satte in Alen Krasnici. Syrianska hade någon halvchans innan Prosper Kasim fick tag på bollen och avancerade längs med vänsterkanten och slog in en boll i målområdet som nyinsatte Alen Krasnici nickade ner framför mål, Niklas Savolainen vräkte sig fram och lyckades pressa in bollen i kamp med målvakten och en försvarare. Bollen rullade i sakta mak över mållinjen och segervrålet skallade framför skärmen. Efter Norrbys mål gick luften ur Syrianska och Norrby skapade ännu några halvchanser innan domaren satte pipan i mun och blåste av matchen.

Det var tre oerhört värdefulla poäng som Norrby bärgade i kvällens drabbning. Det finns en fantastisk tåga i gänget, de reser sig gång på gång och låter sig inte knäckas av ett baklängesmål. Norrby bjuder upp till dans även på bortaplan och det uppskattas av fansen.

Norrby gjorde en bra match idag, bortsett från 20 minuter i andra halvlek då nerverna spelade ett spratt. Oerhört stark att inte låta sig knäckas av en tappad 3-1 ledning utan komma tillbaka och sätta in en avgörande stöt. Kul att se Adam Ståhl och Niklas Savolainen på plan igen, de båda gjorde avgörande insatser i kvällens drabbning. Även Mergim Krasniqi bidrog starkt till triumfen. Marcus Översjö slet som vanligt och gjorde dessutom ett vackert mål. Ännu en stark laginsats av Norrby. Bäst i Syrianska var 3-målsskytten Mattias Genc.

Nästa match är borta mot Trelleborg tisdagen den 15 augusti.