Matchnummer: 000005238
Samling:14:30
Segern mot Åtvidaberg säkrade spel i Superettan 2018
2017-11-07 11:11
Glada spelare, ledare och supportrar på Kopparvallen efter matchen. Foto: norrbyif.se
Alla norrbyiter har sedan i lördags befunnit sig i ett lyckorus, när Norrby IF besegrade Åtvidabergs FFs med 0-1. Tre poäng som gjorde att vi klättrade från plats 13 till 10 och säkrade spel i Superettan 2018. Stora matchhjältar blev Nicklas Savolainen och Mergim Krasniqi. Återupplev matchen med referatet nedan.
Norrby säkrade kontraktet genom att slå Åtvidaberg borta med 0-1 idag. Det är ren bragd att ta 37 poäng i Superettan första året och därmed knipa tiondeplatsen i landets näst högsta liga. Att man gör det med helt andra ekonomiska förutsättningar än övriga lag gör inte bedriften mindre. Fotbollen på elitnivå har idag utvecklats till en individuell sport i grupp snarare än ett lagspel. Norrby bryter den trenden och jobbar verkligen som ett sammansvetsat lag. Påminner inte så lite om Max Lundgrens böcker om Åshöjden.

Norrby öppnade i ett högt tempo och redan i första minuten fick Åtvidabergs bäste spelare, målvakten Hampus Strömgren, plocka ner ett långt inlägg från Kardo Aso framför en framrusande norrbyit. I 6:e minuten slog Abdo Saidi en frispark som hamnade hos Adam Ståhl, som sköt över. I 7:e minuten fick Åtvidabergs Simon Helg ett fint pass och stack mot mål, Kardo Aso bröt föredömligt. I 9:e minuten sköt Nicklas Savolainen över från 20 meter. Strax efter slog Nicklas Savolainen in en boll från höger som Adam Ståhl nickade ner till Marcus Översjö, som sköt över. I 12:e minuten slog Kadir Hodzic in bollen från vänster till Abdo Saidi som sköt utanför målvaktens vänstra stolpe. Strax efter slog Adam Ståhl ett inlägg från vänster som Leonard Pllana nickade mot mål, målvakten gjorde en snygg reflexräddning och styrde bollen över ribban.

I 13:e minuten försökte sig Medi Dresevic på en konstspark från nära håll med högerfoten bakom vänsterbenet, målvakten lät sig inte imponeras utan tog enkelt hand om bollen. I 14:e minuten hade Niklas Savolainen ett skott från 25 meter som smet förbi målvaktens högra stolpe. I 16:e minuten slog Kadir Hodzic en boll från vänster mot bortre stolpen, Abdo Saidi tog ner bollen, gjorde en dragning och sköt, målvakten räddade. I 17:e minuten sköt Leonard Pllana ett skott från vänster som målvakten räddade. I 22:e minuten fick Medi Dresevic en frispark på egen planhalva, han slog snabbt ett öppnande 50-meterspass till Leonard Pllana som drog sig in i målområdet där han revs ner av Johan Ramhorn. Domaren pekade på straffpunkten. Nicklas Savolainen lurade ner målvakten i vänsterhörnet innan han rullade in bollen i det högra och gav Norrby ledningen med 0-1. I 24:e minuten bytte Åtvidaberg ut skadade Johan Ramhorn och satte in Pekka Lagerblom.

I 27:e minuten gjorde Norrby en snabb omställning där Kardo Aso spelade fram Marcus Översjö som skarvade vidare till Adam Ståhl till vänster, Adam tog några steg in i planen innan han sköt strax utanför målvaktens vänstra stolpe. Norrby hade ett massivt tryck första halvtimman och det var bara en storspelande Hampus Strömgrens förtjänst att Norrbys ledningen bara var 0-1 i det skedet.

I 31:e minuten kom Åtvidabergs första chans i matchen, de skapade kalabalik inne i Norrbys straffområde och det sköts och blockerades hej vilt, slutligen hamnade bollen hos Åtvidabergs Simon Marklund som sköt ett hårt välplacerat skott tätt intill Mergims Krasniqis vänstra stolprot. Mergim störtdök och fick fingrarna på bollen och fick även undan returen en bit. Åtvidabergs Isac Lidberg rusade mot bollen, trycktes undan av Max Watson och domaren blåste för straff. Simon Helg sköt straffen hårt i Mergim Krasniqis högra hörn men Mergim gjorde ännu en klassräddning och tog straffen. Norrby tappade sitt massiva grepp om matchen efter Åtvidabergs straff och spelet böljade fram och tillbaka, lite väl mycket Hawaiifotboll. I 44:e minuten frispelades Simon Helg efter en snabb omställning, Simon avancerade några steg och sköt ett skott som Mergim Krasniqi tog hand om. Det var det sista som hände innan paus.

Det var nervösa ledare och norrbysupportrar som försökte samla ihop sig vid kaffet och varmkorvarna. Det kändes stabilt från start och vi trodde nog lite till mans att det skulle ordna sig när chans på chans radades upp. Efter straffmålet hoppades vi på ett eller två mål till innan paus och lite andrum under andra halvlek, men så blev inte fallet utan Åtvidabergs unga talanger började ta för sig alltmer.

Andra halvlek hade knappt börjat innan Leonard Pllana slog en lång boll på en framrusande Adam Ståhl, målvakten rusade ut och kapade benen på Adam och straffen var solklar. Nicklas Savolainen klev fram för att sätta sin andra straff för dagen. Han drog den stenhårt i stolpens insida en meter högt, bollen studsade snett inåt planen men ingen norrbyit lyckades få tag på returen. I 52:e minuten fick Viktor Nilsson rensa undan ett farligt inlägg från höger. I 53:e minuten sköt Åtvidabergs Lucas Öhrn utanför från 25 meter. I 55:e minuten spelade Marcus Översjö fram Leonard Pllana som sköt, målvakten räddade. Hade Leonard Pllana sansat sig och tittat upp hade han sett hur smart Abdo Saidi smugit sig upp i en fin position och ett pass snett inåt bakåt istället för ett skott från en snäv vinkel hade gett Abdo Saidi ett jätteläge att punktera matchen. I 57:e minuten bytte Åtvidaberg ut Fredrik Holster och satte in Daniel Malmström Arnesson. I 58:e minuten hade Leonard Pllana ett skott utanför från 25 meter. I 59:e minuten tog sig Åtvidabergs Nils Fröling snyggt in i målområdet och sköt strax utanför Mergim Krasniqis högra stolprot. Mergim var på plats och täckte upp vid sin stolpe för säkerhets skull.

I 60:e minuten hade Åtvidaberg ett långt inlägg från vänster som nickades utanför Mergim Krasiqis vänstra stolpe. I 64:e minuten bröt Viktor Nilsson en farlig omställning från Åtvidaberg. I 66:e minuten sköt Abdo Saidi ett skott som tog på en spelare och studsade upp i en båge, en norrbyit var på väg mot bollen då den två meter långe åtvidabergsmålvakten kom farande genom luften, från sidan, som en projektil och boxade undan bollen. En spektakulär räddning i stil med vad man ibland kan få se i basket när en boll ska räddas ni i spel igen. Hampus Strömberg har också ett förflutet inom basketen, enligt bänkgrannen. I 66:e minuten fick Mergim Krasniqi rädda ett skott från höger. I 68:e minuten bytte Norrby ut Adam Ståhl och satte in Alen Krasnici. I 71:e minuten lyfte Simon Helg in ett inlägg framför mål som var nära nå fram till en medspelare, men Mergim Krasniqi hann lägga beslag på bollen.

I 76:e minuten sköt Nils Fröling ett skott från 25 meter, Mergim Krasniqi räddade. I 83:e minuten fick Norrby en frispark strax utanför straffområdet. Medi Dresevic försökte upprepa sitt drömmål från matchen mot Utsikten i fjol och skruvade den mot Hampus Strömgrens stolpe, men tyvärr strax utanför. I samma minut bytte Norrby ut Leonard Pllana och satte in Gzim Istrefi. I 88:e minuten lossade Jens Jacobsson stora kanonen från 25 meters håll, bollen for som en projektil mot Mergim Krasniqis vänstra stolpe strax under krysset. Mergim Krasniqi fick ta till ett av sina otroliga pantersprång för att med fingertopparnas hjälp få undan bollen via stolpen. En helt otrolig och helt avgörande räddning som säkrade Norrbys plats i Superettan även nästa år.

I 89:e minuten sköt Simon Helg över från 25 meter. I 90:e minuten drog Gzim Istrefi sin man och sköt ett skott som målvakten tvingades tippa till hörna. I 90:e minuten bytte Norrby ut Abdo Saidi och satte in Hampus Gustavsson. I 92:e minuten fick Mergim Krasniqi göra sin sista räddning i årets superetta då han enkelt tag hand om en nick. Domaren blåste av matchen och jublet bröt ut bland spelare och tillresta fans!

Norrby vann rättvist och gjorde en med tanke på förutsättningarna godkänd match, även om jag tycker de bjöd in Åtvidaberg väl generöst stundtals. Det blev också väl många långa inspel mot målet där den 201 cm långe åtvidabergsmålvakten fullständigt dominerade i luftrummet. Åtvidaberg hade ett ungt och piggt lag och skapade en del vassa chanser, men Norrby täckte mestadels upp väl och litade på att Mergim skulle ta hand om de skott som slank igenom, vilket han också gjorde med bravur.

Hela laget måste ha en stor eloge för dagens match och för den enorma bedrift de utfört genom att försäkra sig om ett nytt kontrakt. Mergim Krasniqi gjorde några direkt matchavgörande räddningar idag och visade vilken fantastisk målvakt han är. Jag är grymt imponerad av Abdo Saidi, en 17-årig egen produkt som plockades upp ur ungdomsleden i våras och nu som nybliven 18-åring redan spelar ett mer moget spel än de flesta mer rutinerade stjärnorna i Superettan. Även Kardo Aso är värde ett extra omnämnande, han höll koll på duktige Simon Helg och gjorde det bra.

Bäst i Åtvidaberg var utan tvekan målvakten Hampus Strömgren, utan honom hade siffrorna stuckit iväg. Även Nils Fröling stack ut ur mängden hos Åtvidaberg.

Åtvidabergs legendariske profil från Guldåren Lars-GöranKnalinAndersson satt på läktaren och led med sitt Åtvidaberg. Han tyckte Norrby vann helt rättvist och att det märktes att Norrby ville mest idag – så sant!

Nu pustar vi ut några dagar innan vi börjar nerräkningen till vårens matcher i Svenska Cupen och seriepremiären.