En klubb, många hjärtan
Grym kämpaseger
2016-07-12 09:00
Tre av gårdagaens hjältar, Hampus Gustavsson, Marcus Översjö, Kristoffer Strömberg
God morgon alla Norrbtyiter. Här får du ett utförligt referat från gårdagens härliga seger för de blå eleganterna, som vanligt skrivet av Lennart Andréasson, Norrbyit och ledamot i Borås kommunfullmäktige (V).

Oddevold-Norrby 2-3! En gastkramande tillställning.

Matchen inleddes med en bra chans för Oddevolds Victor Mollapolci redan i andra minuten, då han skar in i målområdet från vänster och sköt ett bra skott som dock Mergim Krasniqi tog hand om. I den 4:e minuten fick Norrby en hörna från vänster som slogs mot bortre stolpen, där en norrbyspelare fick en tå på bollen som strök stolpens utsida. I 15:e minuten hade Oddevolds målfarlige Victor Mollapolci ett hårt skott från ett bra läge som Mergim Krasniqi räddade till en resultatlös hörna. I 23:e minuten var Victor Mollapolci framme igen och lyfte bollen strax över ribban. I 31:e minuten Oddvolds Daniel Krezic nära att näta, men en norrbyförsvarare hann få en tå på bollen som rann ut till hörna. Så såg det ut så här långt, Oddevold anföll och Norrby försvarade sig frenetiskt. Oddevold ledde hörnstatistiken med 7-1.

Norrby inledde med att sätta hög press på Oddevold, men efter en kvart blev Norrby tillbakapressade och de chanser som skapades kom från Oddevold sida. Det såg mörkt ut och saknaden efter skadade Richard Yarsuvat och Ibrahin Alushaj var stor. Marcus Översjö jobbade och slet på topp men var långa stunder alltför ensam. Även om Nino Osmanagic stundtals var upp och assisterade Marcus Översjö så lyckades inte Norrby skapa några vassa chanser under de första 40 minuterna av matchen och jag satt bara och väntade på ett ledningsmål från Oddevold.

Men undrens tid var inte förbi, Medi Dresevic löpte fram på högerkanten och slog ett perfekt inlägg, Marcus Översjö satte pannan till och gav Norrby ledningen med 1-0. En riktig kalldusch för hemmafansen och värre skulle det bli. Minuten efter var Medi Dresevic nere i eget målområde och rensade undan med en lång lyra som Oddevolds målvakt skulle sparka undan strax utanför eget straffområde, men missade bollen som istället snappades upp av Marcus Översjö som från straffområdeslinjen bara hade att rulla in den i öppet mål. Norrby gick till halvtidsvila med 2-0 , trots att laget av egen kraft bara skapade en enda riktigt skarp målchans. Ibland är fotbollen underbar, även om jag inte tror att Oddevolds fans tyckte detsamma under pausvilan.

Norrby gjorde ett byte redan i halvtid, Gzim Istrefi ersatte Kardo Aso och Beriar Faraj flyttade ner ett snäpp och tog hand om Kardos Asos backplats. Jag antar att tanken var att Gzim, med sin bollkontroll, skulle kunna bidra till att Norrbys försvar skulle få lite längre andrum när bollen väl var på motståndarlagets planhalva. Det blev också en liten förbättring trots att Oddevold fortsatte mala på för en reducering. I 51:e minuten hade Victor Mollapolci en riktig stänkare i ribban. Oddevold hade mycket boll men skapade inte många vassa chanser förrän Daniel Krezic kom in till höger i straffområdet och slog till med en riktig rökare i Mergims Krasniqis vänstra burgavel. Mergim var helt chanslös på skottet och hade bara att plocka fram bollen ur nätet. Oddevold hade fått vittring och jag förväntade mig att trycket skulle öka ytterligare mot Norrbyförsvaret, så blev det men samtidigt öppnades nya möjligheter till snabba omställningar för Norrby.

En skadad Marcus Översjö utgick i 59:e minuten och ersattes av Hampus Gustavsson.

I 70:e minuten tappade Oddevold bort sig och tre norrbyspelare blev ensamma mot en försvarare och Oddevolds målvakt. Tyvärr höll Nino Osmanagic i bollen aningen för länge och blev upphunnen och den chansen rann ut i sanden. Minuten efter spelade Nino snyggt fram Gzim Istrefi som sköt direkt, målvakten fick göra en s.k. idioträddning för att freda målet. I 73:e minuten var det nära att Oddevold kvitterade men skottet täcktes ut av en norrbyförsvarare.

I 76:e minuten bytte Oddevold ut den målfarlige Victor Mollapolci och det kändes lugnare. Det är Victor Mollapolci som gör Oddevolds flesta mål när nu ordinarie målkungen Johan Patriksson står på skadelistan. Vi såg dock i EM-finalen att det kan bli mål även om skyttekungar byts ut, så också här. I 78:e minuten kom Oddevolds inhoppare Emil Niklasson fri med Mergim Krasniqi i norrbymålet och lyckades trä in bollen mellan benen på honom, bollen hade knappt styrfart när den passerade mållinjen. Kvitteringen var ett faktum.

Innan kvällens match hade säkert ett skadedrabbat Norrby varit nöjda med en poäng borta mot Oddevold, men den tappade ledningen skavde och Norrby nöjde sig inte med oavgjort ikväll!
Spelet böljade fram och åter utan att några chanser dök upp för något av lagen. I 84:e minuten kom Hampus Gustavsson fram på vänsterkanten och slog ett långt inlägg, målvakten koncentrerade sig på framrusande forwards och placerade sig för att mota framstötar därifrån, ingen nådde dock bollen som fick leta sig in i nätmaskorna av egen kraft. Jag såg matchen via en Ipad och med utsändningens enda kamera,och dess begränsade synfält, vågade jag först inte jubla. De spelare som visades i bild verkade varken uppsluppna eller uppgivna, jag misstänkte att målet dömdes bort – för att i nästa bildsekvens få se en jublande samling norrbyspelare i en hög.

Nu gällde det att täta och hålla ställningarna matchen ut. Adam Ståhl byttes ut i 89:e minuten och ersattes av Andreas Bäckland Dahlqvist. Norrbyförsvaret stängde igen för i afton och släppte inte till fler chanser för kvällen och segern var i hamn.

Rimnersvallen verkade tungsprungen ikväll och båda lagen hade problem med passningsspelet, bollarna rullade definitivt inte som på Borås Arenas nya konstgräs. Jag förmodar dock att Oddevolds målvakt är tacksam över att hans dundertabbe vid Norrbys andra mål skedde på en naturgräsplan, det är svårare att skylla på tuvorna på en konstgräsplan.

Oddevold var det piggare laget ikväll och skapade väl så många chanser som Norrby, men Norrby satte sina chanser ikväll och det lär vara det spelet går ut på. Hela laget ska ha en eloge för det sätt på vilket de genomförde kvällens match, inget skönspel men ett lag som verkligen ställde upp och slet för varandra och laget. Lite Island över det hela! Tränaren Simon Eriksson var avstängd och ersattes på bänken av Jan "Loppan" Andreasson, ev tillsammans med Lars Lagerbäck?

Ett extra omnämnande är mittbackarna Max Watson och Kristoffer Strömberg värda, liksom målvakten Mergim Krasniqi och backen Kadir Hodzic. Vi ska väl inte heller glömma Marcus Översjö som slet som ett djur och bidrog med två mål, framspelad av Medi Dresevic vid båda!

Norrby ligger nu på fjärde plats inför serieuppehållet, bara 3 poäng efter serieledarna Öster. Vi får hoppas att alla våra skadade spelare hinner kurera sig under sommaruppehållet och att alla kommer taggade tillbaka efter viloperioden. Jag tror det blir en minnesvärd höst!

Nästa match är hemma mot Oddevold den 16 augusti 19.00. Vi ses där!